Psycholog Klimeš z ČT varoval, že mezi legálními držiteli zbraní může být velké procento psychopatů

15.01.2017 11:16

Psycholog Jeroným Klimeš se domnívá, že mezi legálními držiteli zbraní bude mnoho psychopatů. Uvedl to alespoň v pořadu 90' ČT24. Hovořil také o případu Michelle Sudků, která ubodala náhodnou ženu v obchodním centru na Smíchově.

Psycholog Klimeš z ČT varoval, že mezi legálními držiteli zbraní může být velké procento psychopatů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Žena podle Klimeše trpěla nekrofilním sadismem, který se nejprve projevuje v představách nemocného. „Představují si, jak někoho škrtí, někomu ubližují, někoho zabíjejí. Jak si užívají utrpení toho druhého člověka. Teprve po dlouhém období snění to jdou zrealizovat,“ uvedl Klimeš. Spousta lidí podle něj sice své chování neovládá v okamžiku činu, ale může ho ovlivnit dřív, kdyby si dala pozor. „Jestli ta paní měla sklony k agresivnímu chování, tak po ní chceme, aby své chování kontrolovala dřív, než kontrolu ztratí,“ řekl Klimeš. Hlavním cílem ochranné léčby nyní podle Klimeše je ochránit před daným pacientem společnost. Pravděpodobnost, že se člověk stižený poruchou osobnosti uzdraví, je totiž podle všeho velmi nízká.

Klimeš následně také podotkl, že nevnímá jako adekvátní odpověď navýšení počtu legálně držených zbraní mezi občany. Poruchy osobnosti jsou totiž podle něj přitahovány určitými prostředími. „Agresivní psychopaty náramně láká držet zbraň. Mezi legálními držiteli zbraně bude zákonitě větší procento psychopatů než normálních jedinců,“ myslí si. Podle něj tak prevence spočívá především ve včasném podchycení potenciálních útočníků. 

„Předchozí generace byly hodně vychovávány morálkou, která nutila lidi kontrolovat představivost, zpovídat se z násilnických představ. Dnes je generace hodně egoistická, zaměřená na sebe. Lidé si dovolují agresivní myšlenky a neomlouvají se za to,“ uvedl však v této souvislosti psycholog.

  • Původní zdroj ZDE

 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…