Publicista v Babišových novinách uvažuje: Jaké jsou důvody Zemanovy podlézavosti vůči Kremlu?

14.03.2015 14:41

Nad tím, že sociální sítě a diskuze na mnohých webech přetékají proruskými názory a že Putina hájí i mnoho českých politiků, se v sobotní MF Dnes zamýšlí publicista Vladimír Kučera. Poukazuje například na to, že když před pár dny ruská televize vysílala záběry z demonstrace na podporu Miloše Zemana, která proběhla na Hradčanském náměstí, ruští diváci se dozvěděli, že na demonstraci byly odsouzeny protiruské sankce.

Publicista v Babišových novinách uvažuje: Jaké jsou důvody Zemanovy podlézavosti vůči Kremlu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Kučera poukázal na to, že ačkoliv šlo ze strany ruské televize o lež, prezidentův mluvčí se k ní vyjádřil velmi vlažně. "Sama hlava státu ovšem tvrdě napadla Českou televizi kvůli její nevyváženosti,“ píše publicista s tím, že vzápětí diskuze na všemožných webech přetekly souhlasem s tímto prezidentovým tvrzením.

Navzdory všemu jsou sociální sítě plné proruských postojů

Publicista to dává do souvislosti s dalšími událostmi. Například s tím, že Kreml nedávno pobouřeně popíral svou účast na odtržení Krymu. "Nyní jsme slyšeli Putina, jak to tehdy bylo. Takže zase: Lhal a lhali,“ rozčiluje se Kučera a dál zmiňuje, že EU přemýšlí nad tím, jak se bránit ruské lživé ofenzívě v informační válce nebo že BIS odhalila tři ruské špiony, kteří ohrožovali bezpečnost naší země.

"Sociální sítě jsou přesto plné proruských postojů,“ stýská si publicista.

Jaké jsou důvody Zemanovy podlézavosti vůči Kremlu?

Zamýšlí se také nad loajalitou k našim současným spojencům. Podle něj si ji mnozí představují vratce, a to včetně hlavy státu. To vše přitom v době, kterou řada analytiků nazývá "hybridní válkou“. "Český prezident v takové situaci odletí 9. května složit ruskému vůdci Putinovi bojarskou poklonu,“ píše znechuceně komentátor s tím, že Zeman sotva Putinovi připomene zabijáky ze SMERŠ, kteří přišli v roce 1945 do naší země s Rudou armádou. Ti prý učili české sadisty mučení, popravám a týrání v lágrech.

Kučera si pak v této souvislosti pokládá otázku: "Jaké jsou důvody Zemanovy podlézavosti vůči Kremlu, zásadně strategicky a morálně poškozující naši zemi?“

Podpora Ruska se stává kolaborací

Proruská propaganda má podle Kučery mnoho podob. Od té natvrdo vyjádřené například klipem "Ja, russkij okkupant“, který obhajuje ruskou nadvládu nad některými zeměmi bývalého Sovětského svazu, až k soft verzím. Mezi ně autor řadí například úvahy o NATO bez USA. "Není třeba generálské myšlení, i držiteli modré knížky dojde, že bez USA je obrana západní Evropy komedií. Rusové by ji sfoukli jako svíčku,“ tvrdí Kučera.

Závěrem uvádí, že je nutné se bránit snahám Ruska o vývoz svých tradic. "A už vůbec nelze přehlížet podporu tohoto exportu zdejšími občany, od politiků až po onu 'internetovou stoku'. Často se totiž pohybuje za hranou svobodného vyjádření názoru. Stává se kolaborací,“ uzavírá své zamyšlení na názorové straně MF Dnes Vladimír Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …