Půl milionu nezaměstnaných. A důchody? Docent Ševčík vypustil zlé zprávy

10.12.2022 8:55

Ekonomická situace českých firem a situace na pracovním trhu v příštím roce jsou stále více diskutovaná témata, která rezonují českým politickým i mediálním prostorem. Odborníci ani politici se nemohou shodnout, zda bude počet krachujících firem a propuštěných zaměstnanců skokově narůstat, nebo zda ho lze udržet v nějakých mezích. Že ale oba zmíněné jevy nastanou, je jisté. Své k tomu řekli děkan NF VŠE Miroslav Ševčík, poradce premiéra Štěpán Křeček a ekonom Lukáš Kovanda.

Půl milionu nezaměstnaných. A důchody? Docent Ševčík vypustil zlé zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Ševčík

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Zatímco poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček se na CNN Prima NEWS vyjádřil v tom smyslu, že propouštění zaměstnanců nebude tak dramatické, jak mnozí očekávají – děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík avizoval možný počet nezaměstnaných na konci příštího roku na dvojnásobné úrovni toho letošního.

Křeček svůj pohled na věc opírá o velké množství neobsazených pracovních míst a o velmi nízkou nezaměstnanost, která u nás panuje.

„Velké propouštění není nevyhnutelné. Česká republika v oblasti nezaměstnanosti vstupuje do předpokládané recese v nejlepší pozici ze všech zemí Evropské unie. Pořád máme 300 tisíc neobsazených míst, takže jsem přesvědčen, že firmy budou nejdřív rušit právě tato místa,“ uvedl Křeček.

doc. Ing. Miroslav Ševčík, CSc.

Odlišně ale situaci vidí právě ekonom Miroslav Ševčík, který je v tomto ohledu spíše pesimistou a podle CNN Prima NEWS předpovídá za rok až půl milionu nezaměstnaných. V současné době jich máme zhruba 250 tisíc.

„Já situaci nevidím tak růžově, neboť z důvodu násobně zvyšujících se nákladů na energie jsou firmy na hraně,“ řekl Ševčík s tím, že z vlastní zkušenosti ví, že některé firmy kvůli drahým energiím zvažují ukončení činnosti.

„Myslím si, že na konci příštího roku můžeme mít až půl milionu nezaměstnaných,“ uzavřel Ševčík.

Za pravdu mu v jiném pořadu CNN Prima NEWS dává i hlavní ekonom Trinity Bank a komentátor ekonomického dění Lukáš Kovanda.

„V příštím roce míra nezaměstnanosti poroste do výše, na kterou Češi nejsou z uplynulé řady let zvyklí, v krajním případě na úroveň odpovídající pěti procentům. Propouštět budou zejména energeticky náročné provozy, jako jsou sklárny, slévárny, ocelárny, ale také pekárny či firmy a podniky, které mají nízké marže, takže nemají dostatečný finanční polštář pro zvládání krizí,“ předpověděl.

Ekonom Lukáš Kovanda

Nezávisle na debatě mezi Ševčíkem a Křečkem se Kovanda vyjádřil i k argumentu Fialova poradce, že v České republice je stále spousta neobsazených pracovních míst. Podle Kovandy to propuštěným nepomůže.

„Vážně hrozí, že případná nová práce bude mnohem hůře mzdově ohodnocená a že nebude odpovídat kvalifikaci (dříve) propuštěných. V Česku je sice stále kolem 300 tisíc volných pracovních míst, ale na drtivou většinu z nich, zhruba 270 tisíc, není třeba ani maturita,“ uvedl.

Server cnn.iprima.cz k tomu ještě dodává, že podle Kovandy si propuštění lidé, kteří si budou chtít udržet mzdové ohodnocení, často budou muset doplnit kvalifikaci, na což by měli myslet už nyní, pokud mají pocit, že je jejich pracovní místo ohroženo.

Docent Ševčík ovšem hovořil také o důchodech. Tedy že reálné důchody poklesnou. „To se málo ví,“ uvedl Ševčík a dodal, že reálné důchody rostly souvisle až do roku 2020. „To jsou ty obavy, které mě vedou k tomu, že příští rok bude opravdu velmi špatný a jestliže se nezmění hospodářská politika, nejen u nás, ale i v rámci Evropské unie, tak to povede k ožebračování milionů domácností v rámci všech zemí Evropské unie,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když nikdo nechce legálním způsobem svrhnout tuto vládu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 10.12.2022 12:49:35
tak si to budeme muset vyžrat až do dna !Tak si to voliči této tlupy vychutnávejte .

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…