Půta v rádiu mluvil o své kauze a únicích informací do médií

24.11.2014 18:26

Liberecký hejtman Martin Půta dnes odpovídal na otázky Heleny Šulcové ve 20 minutách Radiožurnálu. Převzal Půta skutečně úplatek, nebo se policie plete? Skončí i na postu hejtmana? „Trvám na tom, že jsem nikdy nevzal žádný úplatek,“ zopakoval hned v úvodu pořadu Půta. Přesto v obvinění stojí něco jiného.

Půta v rádiu mluvil o své kauze a únicích informací do médií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

Tabulku s názvem Kostel a rozepsanými sumami pro devět osob, mimo jiné pro hejtmana Půtu, našla totiž policie u jednoho z pracovníků Metrostavu. Celkem 11 milionů jsou údajně úplatky pro lidi, jež měli ovlivnit vyplacení dotace na opravu kostela svaté Máří Magdalény.

„Žádnou takovou tabulku jsem neviděl a žádný úplatek jsem nepřijal. Já jsem si přečetl obvinění a podepsal jsem mlčenlivost. Ale řada informací zřejmě uniká na veřejnost. O přezdívce ‚Nejvyšší‘ také nic nevím. Dozvěděl jsem se o ní minulé úterý,“ říká hejtman s tím, že neví, kdo vynáší informace ze spisů, ale policii prý důvěřuje.

Liberecký hejtman nechtěl spekulovat o tom, kdo by měl zájem na úniku informací ze spisů. Půta opakoval, že nejenže žádné peníze nikdy nepřijal, ale ani mu prý nebyly slíbeny.

Projekt byl od začátku rizikový

Nyní se jedná o kauzu zneužívání evropských dotací, ve které je nyní z korupce a dalších trestných činů obviněno deset osob, nově i právě hejtman Půta. V tabulce figuruje pod přezdívkou „Nejvyšší“ a podle obvinění měl získat úplatek 800 tisíc korun.

Hejtman Půta je předsedou Regionální rady ROP Severovýchod, která rozhoduje o vyplácení evropských dotací. Policisté jsou přesvědčeni, že měl ze své pozice zajistit snazší vyplácení peněz pro Metrostav. Firma rekonstruovala zmíněný kostel, kde se za 55 milionů korun budovalo „Centrum geotermální energie pro občany“.

S manažerem Metrostavu Petráněm se Půta údajně setkal u benzinové pumpy. Hejtman připustil, že se s lidmi z Metrostavu stýká. „To patří do mé náplně práce a může být pravdou, že jsem se sešel na pumpě. Podlehl jsem asi naivitě,“ uvádí, ale trvá na tom, že nikdy nešlo o úplatek.

Půta připustil, že projekt opravy kostela byl od začátku problémový a rizikový. „Považoval jsem ho za rizikový od začátku, proto jsme uvažovali o vypovězení smlouvy. Vyměnili se tam nějací lidé a hledali jsme cestu, jak v projektu pokračovat,“ uvedl hejtman a popsal podrobnosti komunikace a způsob vyplácení eurodotace. Už tam bylo prý prostaveno přes 40 milionů a hejtman neměl žádné informace o korupčním jednání. Proto prý souhlasil se změnou financování projektu tak, aby bylo možné vše zkontrolovat.

Projekt byl od počátku rizikový, protože byl původně spojen s osobou Jiřího Zeronika, pro korupci již jednou odsouzeného podnikatele. Proto se peníze neměly vyplatit v průběhu projektu, ale až po jeho dokončení a kontrole. Protože žadatelé dotace měli dostat peníze až po skončení projektu, poskytl jim Metrostav na stavbu úvěr. Začalo hrozit, že už firma peníze neuvidí, proto měla zájem na změně podmínek proplácení dotací.

Položit funkci hejtmana se Půta nechystá

Martin Půta opustil vedení STAN, protože prý nechce, aby hnutí bylo spojováno s jeho kauzou. Odstoupit z postu hejtmana však nehodlá. „Jsem připraven na zastupitelství podat podrobné informace o tomto projektu. Odstoupit z funkce hejtmana nehodlám. Pokud se zastupitelstvo rozhodne mě odvolat, pak budu odvolán. Cítím se nevinen a chtěl bych se očistit,“ dodal. „Kdybych sám odstoupil, mohlo by se to brát i jako přiznání viny,“ míní Půta.

Jde o komplot?

Hejtman již minulý týden ve svém prohlášení uvedl, že nikdy žádný úplatek nevzal. Obvinění označil za komplot: „Prohlašuji, že sdělené obvinění je naprosto neopodstatněné, jsem nevinen, nepřijal jsem nikdy žádný úplatek v jakékoliv formě.“ Proti obvinění se chce bránit všemi dostupnými prostředky.

 „Nevím, kdo za obviněním stojí. Policii věřím a také věřím, že budu očištěn. Naprosto spolupracuji s policií a posiluje mě vědomí, že jsem nikdy žádný úplatek nevzal,“ tvrdí Půta.

V závěru rozhovoru pro ČRo Radiožurnál zmínil Půta i plány svého hnutí. V STAN prý převládá názor, že by do voleb za dva roky mělo jít samostatně bez TOP 09. „Měli bychom se pokusit zastřešit různá regionální hnutí, ale ta jednání jsou úplně na začátku,“ vysvětloval Půta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…