Putin a jeho Rusko krachuje, napsala česká novinářka. A zde je reakce

12.12.2014 9:31

Rusko pod Vladimirem Putinem míří ke krachu. Názor komentátorky Lenky Zlámalové se podle analytika Jana Campbella vyloučit nedá, ale stejně tak pravděpodobné prý je, že ke krachu směřujeme my. A je prý celkem nesporné, že bychom jej nesli výrazně hůř, než otužilí Rusové.

Putin a jeho Rusko krachuje, napsala česká novinářka. A zde je reakce
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ekonomická analytička serveru Echo24.cz Lenka Zlámalová došla k názoru, že Rusko pod vedením Vladimira Putina míří ke krachu. Dalo se to prý vypozorovat i z jeho výročního projevu, při kterém byl jinak železný ruský prezident nervózní a občas vypadl z role. Sice prý vyhrožoval Západu, že dopadne jako Hitler, ale na druhou stranu sám přiznal, že Západ Rusko svými sankcemi ničí.

Zlámalová si myslí, že Západ kombinací ekonomických opatření a geopolitických kroků dostal Putina do pozice, které finančníci říkají „perfektní bouře“, což znamená, že ať Rusko udělá cokoliv, bude to špatné.

Ekonom Jan Campbell ovšem ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz poznamenává, že úplně stejné nebezpečí, které Lenka Zlámalová vyjmenovala, hrozí nejen Rusku, ale i nám. Ovšem s jedním podstatným rozdílem. „Rus má oproti nám výhodu, že si může udělat ještě jednu dírku v opasku, zatímco my už většinou ne,“ upozorňuje.

Komentář Jana Campbella ZDE

Proto bychom se neměli radovat z neštěstí Ruska, ale spíše řešit, co bude s námi. A Rusko si spíše předcházet. „Nejpozději v roce 2020, kdy končí všechny smlouvy o dodávkách plynu, se ozve historická paměť Ruska a bude mluvit k našemu srdci,“ upozorňuje.

Kolaps Ruské federace je podle Campbella silně nepravděpodobný. Mnohem realističtější představou je, že současný boj smete dosvadní pořádky, což povede například k zemětřesení v bankovnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…