Putin vyděsil USA. Z více důvodů

19.06.2024 7:49 | Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin ještě před cestou do Severní Koreje sepsal text, v němž KLDR pochválil za její dlouholetý odpor proti USA. Po KLDR bude pokračovat do Vietnamu, s nímž Ruská federace udržuje pozitivní vztahy. Ian J. Storey, vedoucí pracovník ISEAS Yusof Ishak Institute v Singapuru poznamenal, že Putin jede do KLDR a Vietnamu, aby v reakci na mírový summit Ukrajiny ve Švýcarsku ukázal, že Rusko rozhodně není v mezinárodní izolaci.

Putin vyděsil USA. Z více důvodů
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Ruský prezident „chválil Kim Čong-una za oddanost odkazu jeho otce a dědečka a chválil „pevný stejně smýšlející“ národ, který stojí s Ruskem v opozici vůči kolektivnímu Západu. Putin poznamenal, že Rusko si stejně jako Severní Korea udržuje svou silnou ekonomiku a nezávislost navzdory západním sankcím a ocenil dlouhodobý boj Severní Koreje proti Západu“, napsal o jedné z nejchudších zemí na světě podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ruský vládce.

Ruský prezident Vladimir Putin přistál v Pchjongjangu 18. června poprvé po 24 letech. Putin, kterého na ranveji pozdravil severokorejský diktátor Kim Čong-un, „projížděl kolem města plného ruských vlajek a obřích portrétů ruského vůdce, vypadal šťastně – byl na návštěvě země, která stále považuje Rusko za důležitého spojence. Tentokrát však Rusko potřebovalo Severní Koreu stejně, ne-li více, než kdykoli předtím“, napsal k Putinově cestě Kyiv Independent.

Yong-Chool Ha, ředitel Centra pro korejská studia na Henry M. Jackson School of International Studies, University of Washington, prozradil, že až čas ukáže, jak daleko zajde ruská strana v podpoře diktátorského režimu. Severní Korea poslala asi pět milionů dělostřeleckých granátů ruské armádě, dodal Ha.

Agentura Reuters poznamenala, že Putin se skutečně ocitl v izolaci, když už musel jet za severokorejským vládcem, a tak se společně snaží demonstrovat existenci nového multipolárního světa.

Partnerství těchto zemí je „motorem pro urychlení budování nového multipolárního světa“ a Putinova návštěva demonstruje neporazitelnost a trvanlivost jejich přátelství a jednoty, uvedla severokorejská státní tisková agentura KCNA. „Nejvyšší představitelé, kteří procházeli v noci půvabně osvětlenými ulicemi Pchjongjangu, si vyměnili své skryté myšlenky a otevřeli svou mysl, aby rozvíjeli vztahy mezi KLDR a Ruskem,“ pokračovala KCNA.

Mluvčí americké národní bezpečnosti John Kirby během tiskové konference uvedl, že USA jsou znepokojeny prohlubováním rusko-severokorejských vztahů, jak kvůli důsledkům na Ukrajině, tak kvůli bezpečnosti Korejského poloostrova.

Spojené státy a jejich spojenci se obávají, že by Rusko mohlo poskytnout pomoc severokorejským raketovým a jaderným programům, které jsou zakázány rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, a obvinili Pchjongjang z poskytování balistických raket a dělostřeleckých granátů, které Rusko použilo ve válce na Ukrajině.

Moskva a Pchjongjang transfery zbraní popřely.

„Rusko podle únorového prohlášení USA od září obdrželo od Severní Koreje více než 10 000 přepravních kontejnerů – ekvivalent 260 000 metrických tun munice nebo materiálu souvisejícího s municí. Ruské síly také od září odpálily na Ukrajinu nejméně 10 raket vyrobených v Severní Koreji, uvedl v březnu také americký představitel,“ napsala k tomu CNN.

Zbraně mohou být méně kvalitní než ty ruské, ale pomohly Rusku doplnit jeho zmenšující se zásoby a udržet krok se zbrojní podporou, kterou Ukrajina dostává od Západu, říkají pozorovatelé.

„Putin zdůrazňuje, že Rusko má přátele – a šíří myšlenku, že válku nemůže Ukrajina vyhrát, protože Rusku nedojdou zbraně,“ řekl John Erath, hlavní politický ředitel Centra pro kontrolu zbraní a nešíření zbraní.

Mezitím zdroj v Ukrajinské bezpečnostní službě (SBU) řekl ukrajinským médiím, že ukrajinské síly provedly bezpilotní útoky na ropné terminály Azovskaja a Azovnaftoprodukt v Azově v Rostovské oblasti a geolokalizované záběry ukazují, že výsledný požár hořel přes noc ze 17. na 18. června a až do dne 18. června. Orgány Rostovské oblasti oznámily, že útoky zapálily ropné nádrže. Zdroje SBU uvedly, že tyto sklady mají dohromady 22 palivových nádrží a krymská služba Rádia Svobodná Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) uvedla, že těmito sklady projde až 60 tun ropných produktů za měsíc a že skladovací nádrže pojmou až 30 tisíc metrů krychlových ropných produktů.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Aha, tak USA se obávají,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 19.06.2024 10:31:13
že Rusko poskytne Severní Koreji nějaké své zbraňové technologie? A že samy USA vyzbrojují bandrovce již desetiletí a štvou je proti Rusku, to je asi v pořádku, že? Co se týká ukrajinského konfliktu, tak si myslím, že Ukrajinu podporuje již jen slabá a stále směšnější EU, USA se již snaží potichu vycouvat a tu ukrajinskou kouli nechat na Evropě. Všichni ostatní spíše straní Rusku nebo jim je nějaká Ukrajina kdesi na východě minikontinentu Evropy, úplně ukradená. On ten směšný summit ve Švýcarsku to jen potvrdil.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…