Putinovy prsty v ČR: Zásadní prohlášení

29.02.2016 10:30

Především o ruských špionech v naší zemi, na které jsou prý naše tajné služby krátké, diskutoval redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra se svým kolegou z internetové televize DVTV Martinem Veselovským.

Putinovy prsty v ČR: Zásadní prohlášení
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

„Zcela nepochybně je jich tady hodně. Jsou k tomu jisté indikátory. Třeba když se podíváte na velikost ruské ambasády v Praze, tak ta má zhruba 140 členů, což v porovnání s americkou, která má 70 diplomatů, nebo čínskou, která má 25, … ukazuje, že těch lidí tady může být hodně,“ prohlásil Kundra s tím, že tajné služby odhadují, že až třetina diplomatů na ruské ambasádě jsou špioni.

Špion? Má zaměstnání, rodinu, děti. Jen vede paralelní život

Podle Kundry si Rusko na konci 90. let vybralo Česko jako svoji centrální úřadovnu pro střední Evropu. A kdo to vlastně ti špioni jsou? „Jsou to lidé pracující v běžných profesích, mají rodinu, děti. Ale navíc ještě mají paralelní špionský život,“ vysvětlil s tím, že těch ruských jsou u nás desítky nebo stovky.

Celé video je ZDE

Kontrolou ruských špionů by se u nás měla zabývat BIS. Ve srovnání s německou BND je ale značně poddimenzovaná. „Jenom to kontrarozvědné oddělení, které má na starosti sledování špionů, má 50–60 zaměstnanců. To znamená, že BIS během jednoho dne v celé ČR může permanentně sledovat pět až šest osob. Protože ti lidé se při sledování musejí prostřídat po pětičlenných skupinách. Ty kapacity v Německu jsou mnohem větší. Pro Rusy je výhodné tu být, protože bezpečnostní složky na ně tolik nedohlédnou,“ upozornil Kundra.

Estonsko navýšilo kapacity tajných služeb a hned začalo chytat agenty

Poukázal na případ Estonska, které navýšilo kapacity tajných služeb a díky tomu se jim podařilo za posledních pět let chytnout ve svých bezpečnostních složkách čtyři ruské špiony, což se u nás nikdy nepodařilo.

Podle Kundry nelze vyloučit, že jsou české zpravodajské služby infiltrovány špiony z Ruska, ale důkaz pro to žádný nemá. „Nějaká podezření v minulosti byla, ale nikdy to nebylo dovedeno do konce,“ podotkl.

Rusové nemají zájem jen o NATO. Chtějí se u nás infiltrovat do politiky, chtějí ovlivňovat legislativní proces. Je tu i byznys, který pro ně může být zajímavý, a nejde jen o dostavbu Temelína.

Rusové zakládají firmy jako mrtvé schránky

Podle Veselovského je pětina firem u nás v zahraničních rukou, většina z nich jsou ruští vlastníci. Podle Kundry je zajímavé, že na jednoho ruského občana u nás žijícího připadají dvě firmy. „To buď znamená, co Rus to skvělý podnikatel, anebo, a k tomu se já přikláním, že jsou firmy zakládány jako mrtvé schránky na praní špinavých peněz. Na financování aktivit ruských tajných služeb. Mluví se o tom, že ruské velvyslanectví u nás má obří rozpočet, ze kterého by šlo leccos financovat,“ uvedl Kundra.

Podle něj je v naší zemi celá řada politiků, kteří nahrávají ruským zájmům. „Ať už je to bývalý, nebo současný prezident,“ prohlásil Kundra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…