ŘSD ve sporu se Skanskou částečně uspělo. Vysoudilo 75 milionů za neoprávněné valorizace

27.03.2015 12:12

Další arbitrážní spor o tzv. neoprávněné valorizace při stavbě dálnice D47 vyhrálo Ředitelství silnic a dálnic. Společnost Skanska mu totiž má za nesprávně fakturované valorizace při stavbě dálničního úseku mezi Hladkými Životicemi a Bílovcem zaplatit 75 milionů korun, včetně penále. Ve čtvrtek to řekl mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

ŘSD ve sporu se Skanskou částečně uspělo. Vysoudilo 75 milionů za neoprávněné valorizace
Foto: red
Popisek: Skanska

ŘSD v tomto sporu zažalovalo Skansku o 120 milionů korun. Soud ale zbytek žalované částky označil za promlčený.

V říjnu 2013 vyhrálo ŘSD první rozhodčí spor kvůli neoprávněnému účtování milionových částek v rámci stavby dálnice D47. Tehdy žádalo po stavebních firmách Eurovia, Skanska a Porr 180 milionů korun. Kvůli promlčení ale státní organizaci nakonec rozhodčí soud přiznal pouze náhradu 12,5 milionu korun.

ŘSD podalo sedm žalob o celkem 1,2 miliardy

Kvůli neoprávněnému navyšování cen na stavbách dálnice D47 o takzvané valorizace podalo ŘSD celkem sedm žalob v hodnotě 1,2 miliardy korun. Většinu těchto peněz ale ŘSD zřejmě zpět nezíská. Dosud se jí na základě pěti vyhraných arbitráží podařilo vysoudit 237 milionů korun, včetně úroků z prodlení pak více než čtvrt miliardy, uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Pokud ŘSD zvítězí i ve zbylých dvou řízeních, očekává, že mu soud přizná necelých 19 milionů korun.

Valorizace měly stavebním firmám pokrýt meziroční zvýšení nákladů spojených s předpokládaným zdražením stavebního materiálu. Při kontrole odevzdaných faktur ale ředitelství silnic odhalilo, že společnosti účtovaly ceny s vyšším valorizačním koeficientem, než na který měly podle platných smluv nárok. ŘSD přitom kontrolovalo jen osm staveb na dálnici D47, které byly dokončeny do roku 2010.

ŘSD se soudí se zhotoviteli dálnice také o slevu za dodání nižšího množství oceli do čtyř postavených mostů. ŘSD ji vyčíslilo na 400 milionů korun. Nejrozsáhlejší spor se ale týká vad zvlněné rychlostní komunikace. Cenu jejich opravy odhaduje ŘSD na několik miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…