Rachot šavlí je hlasitější než kdy jindy, píše BBC k napětí mezi Kosovem a Srbskem

28.12.2022 14:22

Zatímco Západ sleduje vývoj ruské agrese na Ukrajině, mnohem blíže k Bruselu prý může vypuknout další válka. Válka, která by se mohla hodit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Válka mezi Kosovem a Srbskem. Podle britské BBC je stávající řinčení pomyslných šavlí velmi hlasité.

Rachot šavlí je hlasitější než kdy jindy, píše BBC k napětí mezi Kosovem a Srbskem
Foto: Redakce / repro Facebook
Popisek: Srbská vlajka

Západ sleduje ruskou agresi proti Ukrajině a podporuje ukrajinské obránce. Středeční MF Dnes však upozorňuje, že na starém kontinentu může vypuknout další válka a to mnohem blíže srdci unie, konkrétně na Balkáně. Mezi Kosovem a Srbskem, které kosovské území stále považuje za svou součást.

„‚Velký Putin‘ prý zavolal ,malému Putinovi' a dal mu instrukce, aby vyprovokoval nový ozbrojený konflikt v Evropě, tentokrát v Kosovu. Myslí si to hlavně Kosované, ale nejen oni. Důkazy o nějaké takové domluvě nejsou. Faktem však je, že jakási ,miniukrajinská válka' blíže srdci Evropské unie by se Moskvě skvěle hodila do karet. Když nic jiného, tak by zpochybnila odhodlání a důvěryhodnost evropského bloku. ,Velký Putin', tedy ruský prezident, by byl jistě potěšen, pokud by ,malý Putin', tedy jeho srbský protějšek a obdivovatel Aleksandar Vučič, rozpoutal nový kosovský konflikt," stojí v MF Dnes.

Faktem je, že napětí mezi Kosovem a Srbskem již několik měsíců nepolevuje. Ke sporům na hranici mezi Srbskem a Kosovem dochází minimálně od srpna, kdy Srbsko s Kosovem vedly spor o státní poznávací značky na automobilech. A zdá se, že situace se nelepší.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
„V Kosovu je situace složitá,“ řekl náčelník generálního štábu srbských ozbrojených sil Milan Mojsilovič v rozhovoru s televizí Pink.

Srbská armáda byla uvedena do stavu pohotovosti.

Je třeba dodat, že kvůli sporům s Kosovem byla armáda Srbska uvedena do pohotovosti několikrát a k válce to nakonec nevedlo. Nemusí na ni tedy dojít ani teď.

Kosovský ministr vnitra Xhelal Svecla v úterý prohlásil, že Srbsko pod vlivem Ruska usiluje o destabilizaci Kosova podporou srbské menšiny na severu země. Na jeho slova upozornila agentura Reuters. Z kosovského pohledu napětí zvyšuje srbská menšina žijící na severu země. Právě Srbové brzdí provoz na hranici mezi Kosovem a Srbskem.

„Řinčení šavlí je hlasitější než kdy jindy a následuje po prohlášení některých médií v Srbsku, že Priština (hl. město Kosova) připravuje ‚útok‘ na etnické srbské oblasti na severu Kosova. Vláda v Prištině se k obviněním nevyjádřila. Už dříve ale obvinila pana Vučiče, že hraje ,hry', aby vyvolal potíže," napsala k situaci britská BBC.

Představitelé Severoatlantické aliance vyzývají Kosovo a Srbsko k oboustrannému zklidnění situace. V Kosovu je přítomno asi 3700 jednotek mírové mise KFOR.

K neopadajícímu napětí se rozepsal i server britského deníku The Guardian. Připomněl, že došlo k zatčení jednoho z policistů, což jen zhoršilo situaci.

„Priština se pokusila naplánovat na 18. prosince místní volby v obcích se srbskou většinou – ale byly odloženy poté, co oznámení vyvolalo všeobecné pobouření a hlavní srbská politická strana prohlásila, že uspořádá bojkot. Poté byl 10. prosince zatčen bývalý policista podezřelý z účasti na útocích proti příslušníkům etnických Albánců, což pobouřilo etnické Srby, kteří postavili barikády, které ochromily dopravu kolem dvou hraničních přechodů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kosovo?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 28.12.2022 14:30:46
Základna islámského terorismu v Evropě.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…