Raději se posaďte. Hrůzostrašný příběh inkluze naruby! Slabozraká středoškolská učitelka zakoušela šikanu

02.07.2020 17:13

Protiprávní výpověď, arogance vedení, nekončící soudy, psychické zhroucení. Tím vším si prošla silně slabozraká učitelka B. B. z Obchodní akademie v Českých Budějovicích. Její právní zástupce Roman Hájek se s kauzou, kterou nazval "inkluze ve školství naruby", obrátil ve veřejném zájmu na ParlamentníListy.cz. Obviňovaná ředitelka se k případu odmítla vyjádřit.

Raději se posaďte. Hrůzostrašný příběh inkluze naruby! Slabozraká středoškolská učitelka zakoušela šikanu
Foto: Archiv OA ČB
Popisek: Obchodní akademie v Českých Budějovicích

"Neshledávám žádný důvod k uvedení informací k případu, který je předložen k posouzení odborníkům v oblasti práva," napsala ředitelka Obchodní akademie v Českých Budějovicích L. K. do redakce ParlamentníchListů.cz. Chtěli jsme se jí zeptat na kauzu šikany silně slabozraké učitelky B. B. ve zmíněné školní instituci. Učitelka si nepřála zveřejnit své jméno, protože vše vnímá hlavně jako spor mezi ní a ředitelkou, takže nechtěla, aby se kauza negativně dotkla studentů. Proto obě ženy zainteresované v případu uvádíme pouze s iniciálami. A jak se to celé odehrálo?

Zbavit se slabých článků

Učitelka B. B. je od narození silně slabozraká, takže má druhý stupeň invalidity. Od roku 2006 deset let učila na částečný úvazek na střední ekonomické škole, kde před tím i studovala a maturovala. Po odchodu ředitelky do důchodu se na uvolněnou funkci dostala kandidátka, která u konkurzu otevřeně deklarovala svůj záměr "zbavit se slabých článků", tedy propustit slabozrakou učitelku. Ta má dvě vysoké školy a učí základy společenských věd a dějepis. Na konci školního roku 2016 až 2017 dostala výpověď pro nadbytečnost. Podala žalobu a výpověď byla na počátku dalšího školního roku stažena. Učitelce už ale nebylo umožněno učit a místo toho několik týdnů třídila knihy ve sborovně, kde mezitím probíhaly stavební práce a všude se prášilo, takže opakovaně onemocněla chřipkou.

Slabozraká učitelka B. B. přijela se svým právníkem Romanem Hájkem dokonce do redakce ParlamentníchListůcz.. "Neměly jsme spolu do doby, než se stala ředitelkou, problém. Pak nastaly. Paní ředitelka má zvláštní povahu. Vždy si vybere někoho, komu ztrpčuje život. Nyní jsem tou vybranou já. Má utkvělou představu, z níž nikdy necouvne. Nikdy neřekne, že se zmýlila. Učitelé nejdříve nechtěli jít proti ní, ale nyní je většina učitelského sboru na mé straně. Ty tahanice mě mrzí, protože mám obchodní akademii ráda," sdělila B. B.

Ředitelka školy vysílala učitelku na mimořádné zdravotní prohlídky, které však vždy potvrdily její způsobilost, i když samozřejmě s omezeními, že třeba nesmí vykonávat dozor na mimoškolních akcích. V roce 2018 došlo na vytýkací dopis za nedostavení se k mimořádné prohlídce, ale učitelka byla tou dobou u soudního znalce a na oblastním inspektorátu práce. Následně se z tlaku psychicky zhroutila a byla šest týdnů v pracovní neschopnosti. Protiprávní jednání zaměstnavatele potvrdil oblastní inspektorát práce a v únoru 2019 i soud prvního stupně. Ten odsoudil zaměstnavatele k přiměřenému zadostiučinění v penězích a k zaplacení nákladů soudního řízení.

Samé soudy

Škola se však v dubnu 2019 odvolala. Uprostřed řízení se v únoru 2020 náhle změnil předseda senátu, ukončil dokazování a vyhlásil rozsudek, který žalobu v plném rozsahu zamítl a uložil učitelce náhradu nákladů řízení ve výši téměř dvě stě padesát tisíc korun. Přitom konstatoval, že v případě učitelky nejsou žádné důvody pro snížení nákladů. Ihned po doručení rozsudku také zaměstnavatel pohrozil učitelce bezodkladným nařízením exekuce bez ohledu na podané dovolání s návrhem na odklad vykonatelnosti.

"Oslovili jsme všechny organizace. Oblastní inspektorát práce, státní úřad inspekce práce, školskou inspekci, úřad na ochranu osobních údajů a ombudsmanku Annu Šabatovou. Od ní máme zajímavou zprávu, v níž je případ hodně dobře rozebraný. Inspektorát práce také konstatoval, že byl porušen zákoník práce, kolektivní smlouva a ředitelka se dopouštěla bossingu na pracovišti. Stejně kriticky inspektorát hodnotil i nenavyšování úvazku, o který si klientka opakovaně žádala. V této věci jsme zaměstnavateli nejdříve poslali předžalobní výzvu, nechtěli jsme se dále soudit. Paní ředitelka si to ráno otevřela a má klientka měla hned poté hospitaci," prohlásil právní zástupce Roman Hájek a ukázal reportéru Parlamentních listů některá zmíněná lejstra. Kauzu nazval "inkluze ve školství naruby", protože v tomto případě jde o, jak je v článku vylíčeno, dosti problematickou inkluzi zdravotně postižené učitelky.

"Neohlášená hospitace vypadá tak, že hospitující vstoupí s učitelem do třídy a oznámí hospitaci. Tato hospitace probíhala jinak. Ředitelka přišla do třídy před zvoněním, sedla si dozadu a zpočátku jsem ji vůbec neviděla. Až po chvíli jsem zjistila, že tam je. Krčila se v zádu a ani nepromluvila. Nebylo to příjemné, ale normálně jsem hodinu odučila a druhý den jsem šla na kobereček. Ředitelka mi namísto navýšení úvazku učitelky nabídla nejdřív práci účetní - asistentka ředitelky, což mi přišlo vzhledem k vyhroceným osobním vztahům zcela absurdní. Pak začala hodnotit hospitaci a všechno bylo špatně," vysvětlila B. B. Pro větší porozumění je třeba dodat, že probíhají nezávisle na sobě dva soudy. První v souvislosti s výpovědí učitelky, kde padlo již první rozhodnutí Nejvyššího soudu, druhý kvůli nenavyšování úvazku je na začátku.

První spor se dostal k Nejvyššímu soudu a ten nedávno učitelku podpořil. Na začátku měsíce vydal usnesení, kterým odložil vykonatelnost rozsudku Krajského soudu v Českých Budějovicích ve věci úhrady nákladů řízení. Své rozhodnutí Nejvyšší soud odůvodnil tak, že by exekucí hrozila učitelce závažná újma s ohledem na její zdravotní stav a majetkové poměry. Ředitelka školy na rozhodnutí Nejvyššího soudu reagovala tak, že učitelka Nejvyšší soud zmanipulovala. Náklady řízení učitelce škola doposud nevrátila, takže nejspíš budou následovat další právní kroky.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …