Radnici názor lidí nezajímá, stěžuje si aktivista

11.01.2013 11:18

Rok bojoval za uskutečnění referenda v otázce výstavby nové radnice na Praze 7. Budova by podle představ tamních zastupitelů mohla stát až miliardu korun a politik a aktivista Jan Čižinský usiloval o to, aby bylo slyšet hlas občanské společnosti. Radnice prý dělala všechno možné, aby referendu zabránila, neboť je právně závazné. Zprávu přináší server Aktuálně.cz.

Radnici názor lidí nezajímá, stěžuje si aktivista
Foto: zeleni.cz
Popisek: Budova nové radnice na Praze 7

Nakonec se vše zdařilo a referendum proběhne společně s přímou volbou prezidenta, ale cesta vedoucí k tomuto výsledku byla trnitá. Čižinský, jenž působí v řadách KDU-ČSL, po ní přesto kráčel, ačkoli díky tomu přišel o nemalé množství času, který mohl prožít např. s rodinou.

Radní petici smetli ze stolu

„Otřáslo mnou, když sdružení Letná sobě přineslo petici proti nákupnímu středisku na pozemku nad Parkhotelem, na které bylo 6 tisíc podpisů, a zastupitelé odmítli dát organizátorce slovo, protože není občankou Prahy 7. Chtěli ten pozemek prodat pod cenou. Viděl jsem, že ti zastupitelé jsou ochotní jedním hlasováním okrást lidi o 150 milionů," popisuje Čižinský.

A iniciátor referenda má pocit, že by to na Praze 7 mohlo dopadnout podobně, pokud by na stole ležela jen petice. „Styl politiky v Praze 7 je dramaticky špatný. Nevěřím, že to tihle lidé jsou schopní změnit," myslí si Čižinský.

Všechna snaha však ještě může příjít vniveč, a to když se do referenda nezapojí příliš mnoho občanů. Mobilizace občanů k vypsání referenda se zdařila, což si aktivista velmi pochvaluje, ale zkalamlo by ho, kdyby nakonec neřekli svůj názor v samotném referendu. I tak by ale lidovecký politik zůstal veřejně činný na Praze 7 a po příštích obecních volbách by se tu společně s občanskými iniciativami pokusil leccos změnit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …