Rakouské prezidentské volby jsou možná neplatné. Teď je ještě větší šance, že budou zrušeny

16.06.2016 15:42

Rakouským Svobodným (FPÖ) nevyhovují výsledky voleb. Ani prezidentských, ani do zastupitelstva. A proto se je pokusili napadnout před Ústavním soudem. V případě voleb do druhého vídeňského obvodu se jim to podařilo, možná se jim to podaří i v případě voleb prezidentských, což by vedlo k jejich opakování. Informuje The Local.at.

Rakouské prezidentské volby jsou možná neplatné. Teď je ještě větší šance, že budou zrušeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Norbert Hofer

Rakouský Ústavní soud rozhodl na základě stížnosti FPÖ o nutnosti zopakovat listopadové volby v Leopoldstadtu, jelikož vyšlo najevo, že existují rozdíly mezi počtem hlasovacích lístků a skutečných hlasů. Napočítalo se totiž o 82 odevzdaných hlasů více, než bylo k dispozici lístků. Při druhém sčítání však bylo více lístků než hlasů.

„Stále zůstává nejasné, jak k těmto nesrovnalostem došlo,“ uvádí The Local s tím, že ačkoliv jasně vyhráli sociální demokraté, rozdíl mezi druhým a třetím místem mohl být těmito nesrovnalostmi ovlivněn. O druhé místo totiž soupeřili Zelení a FPÖ, přičemž Zelení předčili svého soupeře o pouhých 21 hlasů.

Ústavní soud tedy rozhodl, že dojde k opakování voleb v celém volebním okrsku. Nové volby se budou konat někdy v září, po letních prázdninách. Nebudou mít však žádný efekt na prezidentskou volbu, se kterou FPÖ taktéž nesouhlasí.

Tu mimo jiné Ústavní soud na základě další stížnosti FPÖ v současnosti také řeší a má na její rozbor čas do 6. července.

Prezidentskou volbu totiž vyhrál nezávislý kandidát za Zelené Alexander Van der Bellen, který předčil svého soupeře Norberta Hofera z FPÖ o pouhých 30 863 hlasů. Podle předběžných odhadů však vedl Hofer, a to až do doby, než se do celkových výsledků započítaly hlasy zaslané poštou. Šlo o jedny z nejtěsnějších voleb v historii Rakouska.

Podle univerzitního profesora Thea Öhlingera, odborníka na rakouskou ústavu, existuje reálná možnost, že soud rozhodne o vypsání nových prezidentských voleb, a Rakousko si tak bude muset zvolit svého prezidenta ještě jednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …