Rakušanovy plány povedou ke zhroucení resortu vnitra, řekl Hamáček

24.08.2021 16:25

Pravidelné tiskové konference ČSSD se v úterý zúčastnil předseda a ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek. Tématem byla rekapitulace úspěchů Ministerstva vnitra a zahraničních věcí. „Pokud paní Pekarová Adamová říká, že vyhodí 13 procent státních úředníků a pan Rakušan chce být ministrem vnitra, tak mu přeju hodně štěstí a jsem přesvědčený, že se mu to ministerstvo rozpadne,“ oznámil Hamáček.

Rakušanovy plány povedou ke zhroucení resortu vnitra, řekl Hamáček
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

„Zeptejte se policistů, jak to bylo za vlády pravice, jak jim byly zdaňovány výsluhy, jaké byly limity na benzín, jak policisté a hasiči prosili hejtmany či starosty, aby jim přispěli na benzín, aby vůbec mohli vykonávat svoji činnost. To je věc, která se nesmí opakovat, a chci jasně říct, že pokud bude mít sociální demokracie vliv na fungování ministerstva vnitra, tak nic takového nedopustím,“ prohlásil ministr vnitra Jan Hamáček.
 
 
Podle něj musí být lidé, kteří každý den nasazují životy na ochranu nás všech, adekvátně ohodnoceni. Zde informoval, že se podařilo zvyšovat platy u policie, kdy v roce 2017 byl průměrný plat 39 tisíc a v roce 2020 už to bylo skoro 50 tisíc. 
 

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí
Nejhorší, co na ministerstvu zažil, byl stav vozového parku, i to se podařilo změnit. K dnešnímu dni je polovina vozového parku obměněna. 
 
„Nesmíme zapomínat na dobrovolné hasiče, kteří neberou plat a ve svém volném čase pomáhají. Prosadili jsme celou řadu programů na obnovu techniky a podporovali jsme je i z hlediska jejich fungování, kde vznikl speciální fond na podporu administrativy,“ uvedl Hamáček.  
 
Zmínil také Českou poštu, která funguje v rámci vnitra. Tu prý přebíral ve složitém stavu, kdy si stát objednával služby a neplatil za to. „Mně se podařilo prosadit změnu zákona, zdvojnásobit odměnu za univerzální službu, a pokud ta čísla vydrží, tak letos bude Česká pošta po dlouhé době v černých číslech,“ informoval ministr. I zde se platy zvedly, konkrétně z 23 tisíc na dnešních průměrných 29 tisíc měsíčně.
 
Ministr vnitra Jan Hamáček vidí v poslední době tendenci kopat do státních zaměstnanců a tvrdit, že je všechny musíme propustit. „Na samotném ministerstvu vnitra je stejný počet zaměstnanců jako v roce 2004. Takže pokud paní Pekarová Adamová říká, že vyhodí 13 procent státních úředníků a pan Rakušan chce být ministrem vnitra, tak mu přeju hodně štěstí a jsem přesvědčený, že se mu to ministerstvo rozpadne,“ obává se Hamáček. 
 
 
Minstr zahraničních věci Jakub Kulhánek zhodnotil své poměrně krátké působení na ministerstvu jako perné. „Dle mého názoru by zahraniční politika středně velkého evropského státu jako je ČR měla být rozvážná a klidná. Měla by se soustředit na rozvoj vztahů s našimi nejbližšími sousedy,“ uvedl. 
 
Následně pochválil naši diplomacii, která musela v dobách covidu jednat on-line. „Zvládla to, i když to stálo neuvěřitelné složitosti a překážky. Stačí třeba vzpomenout na loňskou repatriaci českých občanů kvůli covidu. Tisíce Čechů se ocitly ve složité situaci s omezenými možnostmi, jak se ze zahraničí vrátit domů, naše ministerstvo s pomocí naších ambasád sehrálo důležitou roli při organizování návratu naších občanu domů,“ zmínil Kulhánek.
 
 
Jedním z jeho cílů byla letošní dovolená v zahraničí, kdy vyjednával co nejjednodušší a bezpečné podmínky pro cesty Čechu do svých oblíbených zahraničních destinací, a to se dle jeho slov povedlo.
 
Také hovořil o oživení podnikatelských cest do zahraničí. „Úspěšná byla cesta do Egypta, kde se uzavřel kontrakt na dodávky technologií pro skladování a přepravu zemního plynu za 150 milionů korun,“ uvedl s tím, že jsou v plánu podobné cesty do Jordánska nebo Saudské Arábie. 
 
Poslední dny je ale tématem číslo jedna Afghánistán. „Podařil se nám velký zázrak a dokázali jsme evakuovat všechny Čechy a naše afghánské spolupracovníky. Smekán před odvahou našich vojáků, kteří dokázali ty vytipované osoby dostat na kábulské letiště a pak v bezpečí domů,“ dodal Kulhánek. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…