Rampula připustil, že z vrchního zastupitelství odejde. Ale nenechá se ukřižovat

04.03.2012 8:53

Soudem znovu dosazený vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula přiznal, že i přes současný úspěch hodlá v úřadu skončit. Teď se ovšem snaží, aby nebyl veřejně ukřižován. Uvádí server Týden.cz.

Rampula připustil, že z vrchního zastupitelství odejde. Ale nenechá se ukřižovat
Foto: hns
Popisek: Vrchní zástupce Vlastimil Rampula

Znesvářené skupiny žalobců vedou bitvu o Vrchní státní zastupitelství v Praze. Vzájemně se obviňují ze zahlazování vyšetřování závažných hospodářských a korupčních kauz. Do médií se dostávají nahrávky z nočních návštěv na zastupitelství nebo se na poslední chvíli stahují spisy politicky velmi citlivých případů.

"Všechno jsou to lži, pod koberec nic nezametám, neshazuji pod stůl. Vyšetřování věcí probíhá standardně," brání se na serveru Týden.cz pražský vrchní zástupce Rampula, který spolu se svým náměstkem a bývalým komunistickým městským prokurátorem Liborem Grygárkem tvoří jednu z nesvářených skupin.

Pospíšil chce změnit rozhodnutí městského soudu o Rampulovi. Postrádá ale důvody

Městský soud v Praze zrušil odvolání Rampuly, protože důvody pro ně nebyly dostatečné. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ovšem nehodlají vzdát. Zeman spolu se svými zástupci Stanislavem Mečlem a Igorem Střížem tvoří druhou skupinu, popisuje kauzu Týden.cz.

Pospíšil už na nejvyšší správní soud poslal kasační stížnost, kterou chce zvrátit rozhodnutí městského soudu o Rampulovi. Podle Týdne.cz tam ale zatím nejsou uvedeny důvody pro odvolání vrchního státního zástupce. Pospíšil se Zemanem už ale prohlásili, že pokud neodejde Rampula, skončí ve funkci oni dva.

Pospíšil zatím nedokáže věrohodně vysvětlit, proč se tak moc snaží odvolat Rampulu, kterého on sám v roce 2007 jmenoval do funkce.

Může Rampula dopadnout jako Martinů? Zatím mu nikdo nic nenabídl za odchod z funkce

V podobné situaci jako Rampula byl někdejší policejní prezident Oldřich Martinů. Jeho se chtěly zbavit Věci veřejné, ale v podstatě neexistoval způsob, jak ho odvolat. Snaha o vynucený odchod vyvolala vážnou vládní krizi, kterou urovnal až prezident Václav Klaus. Martinů nakonec podlehl tlaku a odešel za lukrativním místem v centrále Europolu v Holandsku.

Rampulovi ale nikdo žádnou funkci nenabídl. "Ne, skutečně mi nikdo nic nenabízel. Na druhou stranu se nedivte, že takhle bojuji. Je mi dvaačtyřicet a jsem právník. Rozhodně nechci odejít se stigmatem nějakého korupčníka či  neschopného člověka," řekl Rampula serveru Týden.cz.

Přiznal ovšem, že ze zastupitelství chce po čase odejít. "Až to celé skončí, klidně odejdu. Nenechám se však takhle veřejně ukřižovat," vysvětluje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…