Ransdorf v noci naložil Zemanovi: Odmítl slavit vítězství nad fašismem, zjevně je na štíru s historií

11.05.2014 8:57

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) odpověděl čtenářům ParlamentníchListů.cz na několik dotazů. Jeden z nich se týkal recepce na ruské ambasádě k oslavě konce druhé světové války. Podle Ransdorfa je prezident Miloš Zeman na štíru s historií a nevnímá fakt, že je 9. květen oslavou vítězství nad fašismem.

Ransdorf v noci naložil Zemanovi: Odmítl slavit vítězství nad fašismem, zjevně je na štíru s historií
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Prezident Zeman má podle Ransdorfa povrchní znalosti i v oblasti mezinárodních vztahů. „Je evidentní, že se ztotožnil s myšlenkou Raději se mýlit s USA, než mít pravdu proti nim,“ myslí si europoslanec.

Rusové si neúčasti českých politických špiček všimli a mají dobrou paměť

Ransdorf poukázal na bývalého prezidenta Václava Klause, který na oslavu přišel. „Nemám ho rád, ale v této věci projevil více soudnosti. Rusové zatím nic nekomentovali, ale určitě si toho všimli a je jisté, že mají dobrou paměť,“ upozornil komunistický europoslanec.

Otázka s odpovědí Miloslava Ransdorfa ZDE

Vyjádřil se také k dalšímu dotazu, který se týkal americké špionážní agentury NSA. Ta si vedla poměrně velký spis na nejdůležitější evropskou političku Angelu Merkel. Když se provalilo, že je odposlouchávána, zažádala NSA o svou složku, ale nebylo jí vyhověno. „Co s tím může Evropský parlament a konkrétně vy, v případě znovuzvolení, dělat? A co váš spis u NSA, bude asi pěkně tlustý, vydala vám ho?“ ptal se čtenář Milan Rokytka.

Systém špiclování je hnus a urážka civilizovaných mezinárodních vztahů

Ransdorf uvedl, že kolem odposlechů NSA vypukl v Evropském parlamentu obrovský skandál. „Byly porušeny všechny normy mezinárodního soužití, ale Američané měli v tomto směru hroší kůži a mají ji i nadále. Systém špiclování po celém světě je hnus a urážka civilizovaných mezinárodních vztahů,“ tvrdí český zástupce v europarlamentu.

Podle polsko-amerického politologa Zbigniewa Brzezinského je Evropská unie ekonomickým obrem, ale politicky je spíše americkým protektorátem. S jeho názorem se Ransdorf ztotožňuje.

S novým mandátem budu žádat prošetření ve věci odposlechů

„Jestli budu zasedat v parlamentu i po volbách, obrátím se na novou Evropskou komisi s žádostí, aby se věc odposlechů prošetřila  a vysvětlila. O svůj spis u NSA jsem nepožádal, po pravdě mě to nenapadlo. Vím, že jsem byl předmětem sledování za minulého režimu, ale ani v tomhle případě jsem si nepožádal o nahlédnutí do svého spisu,“ uzavřel Ransdorf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…