Rath by měl z politiky okamžitě zmizet, myslí si Dienstbier

17.05.2012 19:03

O tom, jaká je situace v ČSSD a jestli kauza Davida Ratha nějakým způsobem ovlivní sobotní volbu prezidentského kandidáta, mluvil ve čtvrtek v Impulsech Václava Moravce Jiří Dienstbier, místopředseda sociálních demokratů.

Rath by měl z politiky okamžitě zmizet, myslí si Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

“Řekl bych, že znechucení nad tím, co se stalo, nikdo z nás to nečekal,” vyjádřil se Dienstbier k otázce, jaká panuje u sociálních demokratů nálada. Celá kauza také podle něho vrhá špatné světlo na všechnu dobrou práci, kterou se snaží ČSSD odvádět. “Takovéto kauzy zůsobují, že lidé ztrácejí důvěru v politický systém jako takový,” řekl místopředseda.

Tato kauza by ale neměla podle něho mít zásadní vliv na sobotní zasedání ČSSD, kdy by se měl vybírat kandidát na prezidenta. “Žádný zásadní vliv to, doufám, mít nebude,” řekl Dienstbier. “Vždycky jsem usiloval o to, aby se dělala politka v sociální demokracii čistě – pokud by mi tuto věc chtěl někdo předhazovat v souvislosti s mojí kandidaturou, vyznělo by to směšně."

Podle Dienstbiera je také důležité, aby se proces výběru kandidáta za ČSSD co nejdříve ukončil. “Čím později by se vybral, tím hůře by se kandidátovi naskakovalo do již rozjetého vlaku. Může dojít také k tomu, že by mohl ujet,“ je přesvědčen.

Rath musí z politiky zmizet. Okamžitě

“Musíme se k tomu jednoznačně postavit a také jsme se k tomu postavili," komentoval Dienstbier situaci kolem Ratha. "Kdo by něco takového udělal, musí okamžitě ukončit svoje členství a měl by z veřejné politiky okamžitě zmizet.“

Zároveň ale Dienstbier vyjádřil rozpaky nad tím, že si Rath ponechal mandát poslance. “Udělal by nejlépe pro sebe i pro celou politickou scénu, kdyby co nejdříve na mandát poslance rezignoval,” vyjádřil se Dienstbier. Podle jeho slov se ale jedná o novou situaci a je potřeba, aby se k ní vyjádřil soud anebo jiná instituce.

Na dotaz, zda četl spis Ratha, který si vzal s sebou předseda ČSSD Sobotka do Lidového domu, odpověděl: “Spis jsem opravdu nečetl, nemám k němu žádný přístup.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…