Rath má na kahánku, zachrání ho sněmovna?

17.05.2012 12:05

Napříč politickým spektrem zní od začátku týdne hlasy, které důrazně odsuzují poslance Davida Ratha za jeho zapojení do korupční kauzy. Silou nejméně devíti hlasů z patnácti pak zřejmě doporučí Rathovo vydání k dalšímu stíhání i mandátový a imunitní výbor sněmovny. Pokud se bude chtít Rath před výborem vyjádřit, poslanci ho možná navštíví za mřížemi.

Rath má na kahánku, zachrání ho sněmovna?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Poslanec David Rath zřejmě může začít odpočítávat dny, v nichž je chráněn imunitou. Jeho kolegové, kteří zasedají v mandátovém a imunitním výboru, totiž dopředu avizují, že budou hlasovat pro jeho vydání policii a to minimálně silou devíti hlasů z patnácti. Konečný verdikt ovšem musí vynést sněmovna jako celek. Pokud by zákonodárci hlasovali proti Rathovu vydání, policisté by ho museli propustit a zbavit ho obvinění, neboť ho zatím chrání imunita. To se ale nezdá pravděpodobné, neboť hlasy, odsuzující někdejšího předního činitele ČSSD, je slyšet ze všech politických táborů. Zprávu přináší server idnes.cz

Nevím, nemluvila jsem s kolegy

Čtyři poslanci výboru zatím nedali najevo, jak budou hlasovat, např. poslankyně Jana  Drastichová (VV) to prý zatím neví, protože neviděla spis, ani nemluvila s kolegy. Zato její stranický šéf Radek John má jasno.

„Prostudoval jsem si spis a ten je naprosto dokonale zadokumentovaný. Je to půlroční práce a zatčení Davida Ratha bylo tím kamínkem v mozaice důkazů a zjištění, která jsou naprosto otřesná, a samozřejmě budu hlasovat pro jeho vydání," prohlašuje rezolutně John. Podobně se na to dívá i někdejší Rathův stranický kolega Stanislav Křeček (ČSSD), který tvrdí, že celou záležitost musí prošetřit soud.

Kolegové zřejmě pojedou za Rathem do vězení

Další zákonodárce z řad sociální demokracie Jeroným Tejc k tomu ovšem dodává, že by někdejší oranžový hejtman měl mít možnost vystoupit před mandátovým a imunitním výborem. Dosud se tak dělo vždy, když sněmovna rozhodovala o vydání zákonodárce a není třeba to měnit. Pokud by Rath o slyšení stál, ale bylo mu odepřeno, zrodil by se podle Tejce nebezpečný precedens.

"Já jsem stoupencem, že pokud bude David Rath chtít vystoupit před výborem, tak aby se to odehrálo na půdě vazební věznice, a to nejen z technických důvodů," uvedl Tejc. Přítomnost justiční stráže při jednání by podle něj nebyla problémem. "Jednání výboru jsou neveřejná, ale nikoli tajná. Přítomnost Vězeňské služby jak případně ve Sněmovně, tak ve věznici nepovažuji za problém," uzavřel poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…