Rath podal další ústavní stížnost, tentokrát proti své vazbě

12.07.2012 10:57

Poslanec David Rath, jenž čelí podezření z korupce, podal druhou ústavní stížnost. Soud ji obdržel ve středu. Směřuje proti rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem o politikově vazbě.

Rath podal další ústavní stížnost, tentokrát proti své vazbě
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Ústavní soud (ÚS) už v červnu jednu Rathovu stížnost odmítl. Tehdy směřovala proti okolnostem trestního stíhání i proti vazbě. Tentokrát Rath argumentuje například tím, že se krajský soud nezabýval údajnými vadami v předcházejícím řízení. Jde například o podmínky shromažďování důkazů proti poslanci a následné zbavení osobní svobody.

Do otevřených kauz zasahují jen výjimečně

Stížnost posoudí místopředseda ÚS Pavel Holländer. Nelze předjímat, jak dlouho to potrvá. Většinou soud rozhoduje několik týdnů až měsíců. Do otevřených kauz, o kterých dosud pravomocně nerozhodly obecné soudy, zasahují ústavní soudci jen výjimečně.

Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Policisté ho v polovině května zadrželi s krabicí, v níž byly peníze. Podle policie šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Rath si prý myslel, že je v krabici víno. Jeho advokáti zpochybňují postup policistů, žalobců i vazbu.

Evropský úřad pro boj proti podvodům

Za přijetí úplatku hrozí poslanci v případě odsouzení až dvanáctileté vězení. Spolu s ním obvinila policie dalších sedm lidí, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či někdejšího poslance Petra Kotta. Jejich stíhání se údajně týká i dalších zakázek ve Středočeském kraji. Také další podezřelí jsou ve vazbě. Výjimkou je Ivana Salačová, kterou soud už propustil na svobodu.

Do vyšetřování kauzy se zřejmě zapojí také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Českému rozhlasu to počátkem července řekl generální ředitel OLAF Giovanni Kessler.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…