Rath si opět stěžoval na vazbu k ÚS. A znovu marně

23.05.2013 16:35

Ústavní soud (ÚS) odmítl další stížnost poslance Davida Ratha proti trvající vazbě v korupční kauze spjaté se zakázkami ve Středočeském kraji. Soudci stížnost obdrželi v dubnu, rozhodli o ní před několika dny bez veřejného jednání, zjistila ČTK ze soudní databáze. Důvody pro vazbu přetrvávají, vyplývá z usnesení.

Rath si opět stěžoval na vazbu k ÚS. A znovu marně
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

"I kdyby zjištěné skutečnosti a vyvozené závěry o důvodnosti 'útěkové' a 'předstižné' vazby byly hodnotitelné i jinak, o zjevné vybočení z limitů stanovených trestním řádem zde nejde," rozhodli ústavní soudci. Připomněli však, že s postupujícím časem se původní vazební důvody oslabují. Soudy by to prý neměly do budoucna opomenout.

U soudu leží ještě jedna Rathova stížnost. Poslanec v ní poukazuje na to, že se nemohl zúčastnit zasedání sněmovny při projednávání jeho návrhů zákonů. Dalších sedm Rathových stížností už soud odmítl v minulých měsících. Neuspěli ani další aktéři korupční kauzy, například exposlanec Petr Kott a bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, kteří jsou oba taktéž ve vazbě.

Údajná korupční kauza se týká výběrových řízení ve Středočeském kraji. Policie a státní zástupce viní trojici hlavních aktérů z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Spolu s nimi čelí podezření dalších osm lidí, ti však čekají na soud na svobodě.

Rath si podle obžaloby vzal úplatky v hodnotě 16 milionů korun za to, že zmanipuloval zakázku na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice. Původně prý požadoval přes 22 milionů, policisté ho ale zadrželi dříve, než stačil vše převzít. Rath obvinění popírá. Kott a Pancová podle žalobce na úplatcích žádali přes 48 milionů korun, dostali zhruba 38 milionů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: joh, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …