Ratha z vazby nejspíš nepustí, soud požaduje kauci 14 milionů

20.08.2012 16:44

Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath v pondělí stanul před okresním soudem Praha- Východ, který má rozhodnout o jeho případném propuštění z vazby. K soudu byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích a do budovy s želízky na rukou přiveden zadním vchodem.

Ratha z vazby nejspíš nepustí, soud požaduje kauci 14 milionů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Okresní soud Praha-východ stanovil obviněnému poslanci a bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi (dříve ČSSD) pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Novinářům to řekl mluvčí soudu Jiří Wažik. Podle něho však dnes soud nerozhodoval o tom, zda bude Rath skutečně z vazby propuštěn, i když kauci složí. O tom bude rozhodovat v září. Státní zástupce i Rathovi advokáti další postup teprve zváží.

Soud začal jednat za zavřenými dveřmi ve 13:00, kdy policejní eskorta přivedla Ratha zadními dveřmi do soudní síně. Kromě poslance, jeho advokátů a státního zástupce se jednání účastnila také Rathova manželka Eva a jeho otec Ratmír. Exhejtman podle svého otce pronesl před soudem více než hodinový proslov.

Kauci za Ratha již dříve nabídla poslancova přítelkyně a matka jednoho z jeho synů Renata Horká a jeho otec. Za jeho propuštění na svobodu chtěli složit každý půl milionu korun. Písemně se za politika zaručilo přes 30 lidí.

Záruku za něj podepsalo asi třicet osob, včetně politiků, například poslance Jiřího Šlégra z NS- LEV 21. I tyto skutečnosti mohou hrát při rozhodování soudu roli.

Rath je ve vazbě ze dvou důvodů - kvůli obavě, že by mohl utéct a pokračovat v trestné činnosti. Minulý týden mu totiž vypršela zákonná tříměsíční lhůta pro třetí důvod vazby - možné ovlivňování svědků. Proto také již mohl za své propuštění nabízet záruky.

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V červenci pak policie doručila sněmovně žádost o Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Danuše Nerudová v posteli. Za 339 Kč již v prodeji

20:05 Danuše Nerudová v posteli. Za 339 Kč již v prodeji

Volby do Evropského parlamentu se konají již příští víkend a politické kampaně se vyostřují. Danuše …