Rathův právník: Situace je bezvýchodná, postup ale ještě zvážíme

22.08.2012 22:10

Obhájce obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) Adam Černý zatím považuje situaci se složením čtrnáctimilionové kauce za bezvýchodnou. Ještě dnes večer se však politikovi advokáti s klientem sejdou ve vazební věznici, aby probrali další postup. Černý to řekl ČTK s tím, že na doručení případné stížnosti soudu mají čas do čtvrteční půlnoci.

Rathův právník: Situace je bezvýchodná, postup ale ještě zvážíme
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

O přípustnosti finanční záruky ve výši 14 milionů korun za propuštění Ratha na svobodu rozhodl v pondělí Okresní soud Praha-východ. Poslanec i státní zástupce si ponechali lhůtu na to, aby zvážili své další kroky. Černý již dříve uvedl, že postup soudu považuje za nestandardní. Politikův otec Ratmír Rath pak deníku Právo řekl, že jedinou možností jak požadované peníze získat je, že by na základě jeho žádosti uvolnila policie zhruba desetimilionovou částku, kterou mu zabavila. Právě Rathův otec a jeho partnerka Renata Horká za bývalého hejtmana kauci nabízeli. Složit chtěli milion korun.

Uteče Rath? Nebo bude uplácet?

Rathovi minulý týden vypršela zákonná tříměsíční lhůta pro jeden z důvodů vazebního stíhání - možné ovlivňování svědků. Poslanec tak zatím zůstává ve vazbě kvůli obavě, že by mohl utéct a že by mohl pokračovat v trestné činnosti. Středočeský krajský soud před nedávnem uvedl, že by se mohl dopustit korupce znovu, protože zůstal poslancem. Proti tomuto rozhodnutí se politikovi advokáti ostře ohradili.

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V červenci pak policie doručila sněmovně žádost o Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a na dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…