Řecko půjde do háje. Pro prachy si přijde znovu, říká Babišův elitní poradce

14.07.2015 7:30

Ekonom a poradce Andreje Babiše Aleš Michl vůbec nemá radost z toho, co se dohodlo s Řeckem. V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV konstatoval, že zakrátko budeme řecký problém řešit znovu. Pokud chceme opravdu vyřešit situaci v této zemi, musíme dát šanci soukromým investicím. Michl se také důrazně zastal Německa, na které dnes řada lidí nadává jako na řeckého protektora. Němci jsou v tom fakt nevinně, upozorňuje Michl.

Řecko půjde do háje. Pro prachy si přijde znovu, říká Babišův elitní poradce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Aleš Michl na debatě s veřejností v Ostravě

Řešení Řecka není v tom, že mu dáte další prachy, protože za dva roky přijde znova. Ta země je v nesolventní situaci. Kdyby zemi jen chyběla hotovost, ale měla dobrý výrobek, který může prodávat, tak by jí to pomohlo, ale takhle za dva roky přijde znova,“ zdůraznil. To, co se v neděli a v pondělí dohodlo, povede jen k tomu, že pár měsíců bude zase Řecko fungovat, ale zemi to nepomůže postavit se na nohy a nastartovat ekonomický růst. Země stále jen škrtá.

Tento stát na jihu Evropy dostane peníze i z fondu EU, za který odpovídají všichni členové EU, tedy i Česko. Pokud by se Řecko rozhodlo své dluhy nesplácet, doplatíme na to i my. „Až Řek řekne, že nezaplatí, bude nás to stát asi 4 miliardy,“ pokračoval. Tyto peníze ale ničenu nepomohou, protože v zemi budou chybět soukromé investice. EU ale chybně věří na to, že se stát proinvestuje z krize. Stejně tak avizované zvýšení daní nikam nepovede, ekonomiku utlumí. Michl doslova říká, že "Řecko půjde do háje".

A co by tedy pomohlo? Kdyby Řecko přešlo na svou měnu, která mohutně oslabí a zrodí se šance pro řecké exportéry. V Řecku jsou prý nyní dvě možnosti: Buď v Řecku nastoupí diktátor, který rozhodne podstatné věci a dokáže je naplnit, nebo Řecku pomohou Němci. Michl se v tu chvíli důrazně zastal našeho západního souseda.

Němci jsou v tom fakt nevinně

Němci jsou v tom fakt nevinně. V Německu jsou až moc dobří podnikatelé, kteří přebijou řeckého podnikatele. Takže když chcete pomoct Řecku, musíte trochu ublížit Německu. Důležité je, aby buď Řecko, nebo Německo opustilo eurozónu, ale EU zůstala zachována,“ konstatoval host. Pokud se jedno nebo druhé nestane, Německo zřejmě bude muset posílat peníze do Řecka, jako je posílalo do bývalého východního Německa.

Podle Michla je klíčové, aby zůstala zachována EU, což se může jevit jako problematické, když dnes Britové z ní zvažují odchod. „To je daleko větší problém než Řecko,“ varoval. Smlouvy totiž nejsou nastaveny na to, co tyto kroky mohou vyvolat. Hlavním viníkem je podle hosta Brusel. „Protože strašně moc tlačil na integraci. Byla tam spousta černých pasažérů, kteří se na tom vezli. Ty země jako Řecko přišly o bič,“ konstatoval Michl. Oním bičem míní oslabování měny či změnu úrokových sazeb v bankách. Problém byl, že si Řekové díky euru levně půjčovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…