Redaktor Respektu oběhl lidi, kterým během návštěvy Číňanů ublížila policie

04.04.2016 9:04

Týdeník Respekt se ve svém textu vrací k návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku a k práci policie. Podle něj totiž policie nebývale omezila naši svobodu. „Kdo to nařídil?“ ptá se.

Redaktor Respektu oběhl lidi, kterým během návštěvy Číňanů ublížila policie
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident ČLR Si Ťin-pching během projevu na byznys fóru na pražském Žofíně

O tom, že policie porušovala během návštěvy čínského prezidenta ústavní práva českých občanů, promluvil pro Respekt ústavní právník Jan Kysela. „Vlastně se nic dramatického nestalo. Netekla krev, nikdo neskončil za své názory ve vězení a zakázaná demonstrace se konala o pět set metrů dál,“ dodal.

I přesto však mnozí aktivisté a politici protestují. Podle bývalé předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) tato země zažila po letech závan totality. „A hrozí jí nebezpečí, že skončí pod vlivem Číny nebo Ruska,“ nechala se slyšet. „Mám skutečně obavu z toho, že policie hlídala čínskou delegaci před naší demokracií a že se může stát, že nás začne chránit před demokracií vůbec,“ uvedla bývalá disidentka a švagrová exprezidenta Havla Dagmar.

Původní text čtěte ZDE.

A o co vlastně šlo? Šlo o to, že policisté sundávali či brali lidem tibetské vlajky, které vlály v místech setkání s čínským prezidentem. Lidem sdělovali, že z oken musí vlajku sundat, jinak budou odvedeni pro podezření z přestupku či trestného činu. Podle advokáta Stanislava Devátého však jde o zneužití pravomoci. Zakázána byla i protestní demonstrace na Hradčanském náměstí. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka bylo náměstí uzavřeno z toho důvodu, že bylo součástí bezpečnostního perimetru. Svolavatelé demonstrace si však situaci nechtějí nechat líbit a podávají stížnost na magistrát a chystají i žalobu ke správnímu soudu. 

I když Policie ČR žádné pochybení nevnímá, v současné době dojde k prošetření všech zásahů. Přislíbil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…