Reformovat Radu bezpečnosti OSN a bojovat s terorismem. Nejen tyto výzvy vzešly z jednání Zemana s indickým prezidentem

07.09.2018 13:51

Indický prezident Rám Náth Kóvind byl s vojenskými poctami uvítán na Pražském hradě. Spolu se svou chotí se setkal s českým prezidentským párem. Poté Kóvind se Zemanem projednali celou řadu témat a vydali společné memorandum o spolupráci. Indického prezidenta čeká ještě schůzka s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s jeho stranickým kolegou, předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem.

Reformovat Radu bezpečnosti OSN a bojovat s terorismem. Nejen tyto výzvy vzešly z jednání Zemana s indickým prezidentem
Foto: wikipedia
Popisek: Indická vlajka.

Kóvind s manželkou přijel na Hradčany v 10:30, na prvním hradním nádvoří na ně čekala nastoupená čestná jednotka Hradní stráže. Hlava druhého nejlidnatějšího státu světa zavítala na Pražský hrad po 22 letech, připomněla ČTK.

Prezidenti se shodli, že vztahy obou zemí jsou dobré, protože stojí na solidních základech. Oba státy ctí stabilitu, právní stát a demokratická pravidla. Ve společném prohlášení se vrcholní představitelé obou zemí shodli na tom, že chtějí vzájemné vztahy ještě prohloubit, a to především v oblastech, kde se zájmy obou zemí shodují. Shodují se prý např. v tom, že se musí zreformovat Rada bezpečnosti OSN, aby více odrážela proměny světa na počátku 21. století.

„Oba představitelé jednoznačně odsoudili terorismus v jeho všech podobách, stejně jako projevy přeshraničního terorismu. Zdůraznili význam mezinárodního úsilí v boji proti terorismu. Vyzvali všechny státy, aby neposkytovaly teroristům útočiště, aby se zaměřily na rozbití teroristické infrastruktury, sítí a financování, a aby zamezily přeshraničnímu pohybu teroristů. Oba představitelé také zdůraznili, že terorismus nemůže být za žádných okolností jakkoliv ospravedlnitelný a neměl by být spojován s žádným náboženstvím, státní příslušností, civilizací nebo etnickou skupinou,“ stojí v prohlášení.

„Prezident Zeman a prezident Kóvind ocenili vysokou úroveň kompetence obou zemí v oblasti výzkumu a inovací. V tomto ohledu uvítali podepsání pracovního plánu na podporu česko-indických projektů v letech 2019-2022 mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstvem vědy, techniky a technologie Indické republiky,“ říká další z bodů.

Kromě jednání se Zemanem bude mít Kóvind během dne příležitost mluvit také s premiérem Andrejem Babišem a s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (oba ANO). Vondráček ČTK sdělil, že s indickým prezidentem a s jeho delegací, ve které budou i poslanci indického parlamentu, bude diskutovat mimo jiné o tom, jaké smlouvy by měly oba parlamenty dojednat. „Abychom lépe spolupracovali v průmyslu, ve vědě a ve výzkumu. Věřím, že jejich aktivity a rostoucí počet indických turistů ve střední Evropě je i příležitostí podpořit přímé letecké spojení z Indie k nám do České republiky,“ uvedl Vondráček.   

Odpoledne se indický prezident společně s českou ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou zúčastní česko-indického obchodního fóra. Mediální zástupce kopřivnické společnosti Tatra Trucks Jaroslav Martínek dnes ČTK sdělil, že na setkání podnikatelů zástupci firmy podepíšou v Praze strategické memorandum o porozumění s indickým výrobcem BEML (Bharat Earth Movers Limited). Tatra Trucks tak podle něj potvrdí pozici strategického partnera indického ministerstva obrany, které BEML zřizuje.  

V sobotu má Kóvind podle indické ambasády v plánu návštěvu Univerzity Karlovy, kde se setká s indickými studenty a s českými indology. Prohlédne si také laserové centrum v Dolních Břežanech a Strahovský klášter. Návštěvu v ČR ukončí v neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…