Regulace nezastaví přicházející ekonomickou krizi, řekl Singerovi v ČT slovenský ekonom

13.03.2016 13:45

Hosty nedělního vysílání Otázek Václava Moravce České televize z žižkovského vysílače byli guvernér České národní banky Miroslav Singer a slovenský ekonom Juraj Karpiš.

Regulace nezastaví přicházející ekonomickou krizi, řekl Singerovi v ČT slovenský ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

„Světová ekonomika nemá problém přehřívání, světová ekonomika má problém přesně opačný,“ uvedl začátkem pořadu Miroslav Singer. „Nacházíme se v extrému. Budeme se vracet zpět,“ řekl k úrokovým sazbám a hypotékám Juraj Karpiš. Podle něj můžeme dospět ke stavu, že vzroste nezaměstnanost a zároveň porostou i ceny. Sám by si v případě potřeby ale hypotéku vzal.

„Za pět až deset let mít sazby na třech procentech, tak to je návrat k normálu,“ řekl Singer. Ten následně pohovořil o regulaci ekonomiky.

„Nevěřím tomu, že regulace bude schopná zastavit přicházející krizi,“ je však pesimistou Karpiš. „Pokud státní dluhopisy eurozóny budou mít problém, budeme mít všichni problém,“ myslí si. "Záplava peněz nic nevyřešila, ekonomiky se staly citlivější na zvýšení úroků,“ podotkl. "Samozřejmě, je to spekulace, nemohu říct, že mám stoprocentně pravdu,“ doplnil.

„Pokud máte takovou malou měnu, jako je česká koruna, tak se jakékoliv problémy na měně ukazují. Říkám tomu měnový nacionalismus,“ podotkl Karpiš a podělil se o jeden paradox. "Politická třída nechce euro, ale ČNB měnu na euro navázala,“ řekl. "Mně to připomíná trošku Čínu. Ta má svou měnu navázanou na americký dolar,“ dodal Karpiš. 

„Mně se nezdá, že bychom zaimportovali příliš mnoho politiky Evropské centrální banky,“ oponoval Singer. 

A jak by se Karpiš choval, kdyby byl členem bankovní rady ČNB? "Nesleduji tak detailně českou ekonomiku, takže neumím odpovědět. Asi bych zvažoval víc, co nakupujeme,“ řekl Karpiš, který v minulosti kritizoval Slovenskou národní banku za nákupy. "Centrální banka je naše centrální banka a ztráta je naše ztráta,“ zdůraznil Karpiš.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …