Rekordní průzkumy z Polska. Juncker bude asi zuřit

15.12.2017 21:09

Ačkoli je polská vláda častým terčem nevybíravých útoků ze strany Evropské unie, na její oblibě u voličů to není vůbec vidět. Popularita jednobarevné vlády Právo a spravedlnost naopak dosahuje rekordní úrovně.

Rekordní průzkumy z Polska. Juncker bude asi zuřit
Foto: YouTube.com
Popisek: Pochod polských vlastenců

Ofenziva orgánů Evropské unie vůči Polsku má opačný účinek, než patrně Brusel očekával. Místo toho, aby začala prounijní a levicová Občanská platforma stahovat v průzkumech náskok PiS, je tomu přesně naopak. V posledních týdnech se podle všech průzkumů vládnoucí strana držela s velkým náskokem na prvním místě a vždy měla kolem 45%. Aktuální průzkum agentury Kantar Public dokonce přisuzuje PiS podporu ve výši 50%.

O něčem takovém si mohou vlády po celé Evropě nechat pouze zdát. Vítězné strany v Nizozemsku, Rakousku, Německu a dalších zemích málokdy překonaly hranici třiceti procent. Tak vysokou podporu nemá v Maďarsku ani Orbánova vláda, která by podle nedávno publikovaného průzkumu získala asi 27%. Čím více je polská vláda pod tlakem ze zahraničí, tím větší podporu získává u svých voličů. Tak lze shrnout volební trend v zemi našich severních sousedů.

Druhá Občanská platforma, která v čele se současným předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem vládla v zemi v minulém volebním období, by získala třikrát méně, tedy 17%. Na třetím místě je potom pravicová strana Kukiz´15 s jedenácti procenty. Na pěti procentech je potom Demokratická levicová aliance, která v současnosti není parlamentní stranou. Člen minulé koaliční vlády PSL se těší aktuálně jen asi tříprocentní podpoře.

Průzkum byl realizován před čtyřmi dny a proběhl na vzorku jednoho tisíce respondentů. Polsko patří společně s Maďarskem k vedoucím silám Visegradské čtyřky, do které patří samozřejmě také Česká republika a Slovensko. Zatímco Slovensko přijalo aspoň několik migrantů a politická reprezentace naší země se vyjadřuje vůči EU většinou v diplomatickém tónu, Varšava a Budapešť si berou mnohem menší „servítky“.

V Polsku mezitím došlo k výměně premiérky Beaty Szydlové, kterou vystřídal dosavadní ministr financí Mateusz Morawiecki. Na postojích vlády k uprchlickým kvótám se nic nemění. Před summitem EU o kvótách představitelé Visegradské čtyřky nabídli, že pošlou jako důkaz solidarity 9 milionů eur na podpůrné projekty italské vlády, které mají zastavit ilegální migraci. Italský premiér Paolo Gentiloni poděkoval, ale zároveň uvedl, že „uprchlické kvóty jsou minimálním požadavkem EU“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…