Reportéři bez hranic mají strach o budoucnost ČR. Prý kvůli Babišovi

08.08.2016 17:12

Mezinárodní organizace zabývající se svobodou médií Reportéři bez hranic (RSF) má obavy o budoucnost České republiky. Od ekonomické krize roku 2008 totiž nadvládu nad médii převzali oligarchové, což nikdy nevěstí nic dobrého.

Reportéři bez hranic mají strach o budoucnost ČR. Prý kvůli Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Dlouho vnímaná jako příklad úspěsné integrace do Evropské unie, Česká republika je stále častěji viděna jako země, kde je svoboda médií ve stále větším ohrožení, jelikož vlastnictví jejích médií se koncentruje v rukou několika miliardářů,“ uvádí RSF s tím, že jen několik let zpátky byla většina médií vlastněna zahraničními investory, kteří se jich však v roce 2008 vzdali, a přenechali je tak českým boháčům.
 
„Noví vlastníci novin, rozhlasových stanic a televizních kanálů z nich činí zbraně pro dobývání a zabezpečení politické či ekonomické moci nebo obojího.“ Podle RSF jde o klasický případ oligarchizace médií, jichž je na světě bezpočet. 
 
Jedním z těchto nebezpečných oligarchů je podle RSF i Andrej Babiš, který je druhým nejbohatším Čechem. V roce 2013 koupil vydavatelství MAFRA, čímž získal MF Dnes, Lidové noviny a iDnes.cz. Následně koupil Rádio Impuls a televizní stanici Óčko, přičemž vlastní jeden z největších byznysů v České republice a zároveň zastává funkci ministra financí a místopředsedy vlády. „Výsledkem toho všeho je, že mu přezdívají Český Berlusconi či Babisconi.“
„Existuje nemálo příkladů jeho zásahů do jeho publikací.“ Babiš takto nechal vyhodit Vladimíra Ševelu z Mladé fronty za to, že kritizoval Agrofert, či si pozval na kobereček novináře, kteří nestihli pokrýt tiskovou konferenci jeho hnutí ANO. 
 
Babiš však není jediným miliardářem, který se rozhodl zabrousit do mediálních vod. Spolu s ním se tam vydali například Daniel Křetínský, spoluzakladatel Energetického a průmyslového holdingu a majitel fotbalové Sparty, Zdeněk Bakala, bývalý vlastník OKD, i například spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva.
 
„Měli bychom být na pozoru před způsobem, jakým tito miliardáři získali ekonomickou, politickou a mediální moc. Je jasné, že jejich cílem je umlčet jakoukoliv kritiku, ne podporovat nezávislost médií,“ uvádí RSF s tím, že nástupem místních byznysmenů došlo k omezení mediální svobody v České republice, která se nachází na 21. místě v žebříčku svobody tisku, který každoročně RSF vydávají.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…