Respekt: Provizorní Koudelka? Zbabělý Babiš poškodil Česko

10.08.2021 7:21

Investigativní novinář Respektu Jaroslav Spurný napsal pár řádků k tomu, jak premiér České republiky pověřil stávajícího šéfa BIS plukovníka Michala Koudelku vedením této tajné služby dočasně do doby, než si nová vláda vybere nového ředitele. Podle Spurného tímto krokem Babiš sám sobě pomohl, ale České republice uškodil.

Respekt: Provizorní Koudelka? Zbabělý Babiš poškodil Česko
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Když byl premiérem za ČSSD Bohuslav Sobotka, jmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby standardním způsobem. To jest, probral jeho jmenování v bezpečnostním výboru Sněmovny a dal mu mandát na 5 let. Prezident Miloš Zeman, který do toho podle zákona nemá co mluvit, do toho také nemluvil a bylo vyřešeno.

O pět let později je všechno jinak. Plukovníkovi Michalu Koudelkovi jeho první pětiletý mandát v čele BIS v půli srpna končí. Koudelka mohl dostat ještě jeden mandát na 5 let, nebo mohl stávající premiér Andrej Babiš vybrat do čela tajné služby někoho jiného a projednat svého kandidáta či kandidátku ve sněmovním bezpečnostním výboru.

Jenže nic z toho neudělal.

Prezident Miloš Zeman dává už nejméně 3 roky najevo, že si přeje konec Michala Koudelky v čele BIS, jelikož se mu nelíbí, jak Koudelka neustále upozorňuje na aktivitu ruských a čínských špionů na českém území. Zeman tato varování BIS dlouhodobě zpochybňuje.

Jenže plukovník Koudelka má výsledky, které se ukázaly např. na kauze Vrbětice a má také dobrou pověst u ostatních tajných služeb. Jeho práci ocenila CIA nebo tajné služby Izraele.

Babiš proto hledal cestu, jak se na jedné straně vyhnout konfrontaci se Zemanem, ale na druhé straně neztratit tvář ani u západních partnerů. A zvolil řešení chytré horákyně. Koudelkovi nedal mandát na 5 let, aby si nepohněval prezidenta, ale pověřil ho dočasným vedením tajné služby, dokud v této věci nerozhodne nová vláda vzešlá z říjnových voleb.

„Rozhodl se tedy celkem chytře a celkem zbaběle,“ poznamenal Spurný.

Zákon něco jako dočasné pověření ředitele BIS nezná. Koudelka sice v čele tajné služby zůstal, ale jeho pozice je oslabena. Neví, jak dlouho tam ještě bude, co může plánovat a tak podobně.

„BIS tedy nedostala od premiéra možnost pracovat beze strachu z politického tlaku, který bude po volbách jistě vyvíjen a bude službu provázet další měsíce. Andrej Babiš našel sice východisko pro sebe, ale nikoli pro bezpečnost země. A pověřený šéf BIS Koudelka bude muset s tímto vědomím pracovat a respektovat nerozhodného a ustrašeného premiéra jako svého šéfa a toho, kdo službě zadává úkoly,“ varoval Spurný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…