Respekt navštívil Okamuru i Babiše mezi lidmi. Takto to dopadlo

30.09.2013 11:44

Týdeník Respekt se zaměřil na předvolební mítinky především menších stran. Popsal barvitě to, co se odehrávalo kupříkladu na setkáních Tomia Okamury a Andreje Babiše s veřejností.

Respekt navštívil Okamuru i Babiše mezi lidmi. Takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš se soustředí před začátkem debatního pořadu Partie

„Je to tam nahoře všecko jedna banda, dyť je to děsný, jakej tam je bordel... My nepotřebujeme kosmetické změny, my potřebujeme změnu systému,“ křičel podle Respektu před pár dny lídr Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura na Valdštejnově náměstí v Jičíně.

Okamura v Jičíně také údajně místním lidem sdělil, že ve státě nefunguje vůbec nic – politické strany jsou zkorumpované a lžou a volby jsou zmanipulované. Podle jeho slov také prý Evropská unie je děsná, čeští zástupci v Bruselu si prý jen "hřejí prdel" za obrovské platy a vůbec jsou v té unii všichni mimo. Tato mizerie je podle Okamury způsobena tím, že o klíčových otázkách země nemohou rozhodovat lidé sami.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Sliby posílení občanského vlivu

„Okamurův Úsvit přímé demokracie tedy stojí zejména na slibech posílení občanského vlivu. Přímo bychom podle jejich představ měli volit starosty i hejtmany, poměrný systém voleb do sněmovny by se měl změnit na většinový, bylo by možné politiky odvolávat, či umožnit lidem, aby sami vyvolávali celostátní referenda k jakékoliv otázce,“ píše Respekt na konto Okamury s tím, že jedenačtyřicetiletý podnikatel, který mimo jiné vozí do Česka japonské turisty, velmi špatně snáší, když se o něm píše jako o populistovi.

„A vůbec velmi špatně snáší kritiku médií, takže stížnosti na novinářské lháře, podvodníky a gaunery zazní prakticky v každém jeho vystoupení a pochlubí se i metodou na kritické novináře. Zveřejní jejich e-mail na svém Facebooku a nechá svých 70 tisíc fanoušků, aby je zahltili přívalem e-mailů (což se stalo minulý týden novinářům z Lidových novin, Hospodářských novin i Respektu),“ prásknul dále ve svém článku na podnikatele Respekt.

Nechceme být provincií EU...

Jeho evropská politika se údajně vejde do hesla „Nechceme být provincií EU“ a sociální politika do „Chceme systém podporující všechny slušné lidi“.

„A jak už to u populistů bývá, Okamura sice staví svoji politiku na boj proti establishmentu, ale sám k němu jako senátor a byznysmen patří. Vůdce Úsvitu se sice vymezuje proti církevním restitucím či důchodové reformě, zároveň pod jeho značkou kandidují politici, kteří tyto a další kroky schválili,“ napsal dále Respekt a zdůraznil, že průzkumy Okamurově straně zatím mnoho šancí nedávají – agentura STEM Úsvitu prozatím přisoudila 1,6 procenta preferencí.

Zatímco ale na Okamurovi nenechal týdeník nit suchou, na Babiše sice nepěje samé ódy, ale nijak zle do něj nekope. Týdeník Babiše „načapal“ ve Zlíně, a to mezi podnikateli. Setkání se údajně odehrálo v jednom ze zdejších Baťových areálů.

Mluví o zkorumpovaných a neschopných politicích

„Během své řeči přeskakuje od tématu k tématu, na otázky v zásadě neodpovídá, mluví především o zkorumpovaných a neschopných politicích. A když právě nemluví, telefonuje či se probírá svým obřím kalendářem s nalepenými lístky,“ uvádí k Babišovi Respekt.

Jádrem představení Babiše prý je: Ucházíme se o politické funkce, ale nejsme žádní politici. Respekt také vypichuje známou větu podnikatele, že jako šéf řídí firmu ve prospěch firmy, tak stát je třeba řídit ve prospěch státu.

S Babišem je často k vidění bruselský lobbista Pavel Telička a podle Respektu právě tato dvojice působí na pódiu jako dobře sehraná dvojka. Na jakýkoliv dotaz ale prý Babiš odpovídá lidem poněkud lidově, trochu zmateně a velmi obecně a Telička pak jen prý suchopárnou a „úřednickou“ řečí. Přítomným třeba vysvětlí, že "nic není černobílé" a že se často pletou.

Když jste volili hloupě, tak se nedivte

„Na pódiu působí jako ztělesnění kompetentnosti, jíž se Babiš o dva metry dál rozhorleně dovolává,“ popisuje týdeník Teličku a neopomene připomenout, že naslouchajícím lidem navíc třeba i klidně sdělí, že mu právě přišel e-mail od bývalého belgického premiéra, který zve ANO mezi evropské liberály.

„Babiš, který se ve většině průzkumů drží bezpečně nad pěti procenty, hraje na jistotu, ale zároveň se nebojí si z publika utahovat, že když volilo hloupě, nemůže se divit, že má hloupé politiky,“ dodává Respekt.

Nenapíšete-li to hezky, tak vám to čtenáři nandají

Připomeňme, že Tomio Okamura již na mítinku varoval reportérku týdeníku Respekt Silvii Lauder na to, že když o něm nenapíše něco hezkého, zveřejní pak na svém facebookovém profilu její e-mailovou adresu a 70 tisíc jeho fanoušků se s ní prý vypořádá. Okamura podle Lauder tak už na mítinku obviňoval novináře, že píší lži a jeho řešení má proto dát novinářům "poznat, jaké to je, když někdo dehonestuje je".

"Já jen dávám novináři napsané články na svůj Facebook a čtenáři se pak sami svobodně vyjádří," vysvětlil později pro server iHNed.cz šéf Úsvitu. Čtenáři ale Okamurovu výzvu pojali jako příležitost zahltit e-mailové adresy redaktorů vulgaritami a výhrůžkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…