Respekt se zmocnil depeší posílaných velvyslankyní ze Sýrie. A stvořil z toho opravdu výživný hanopis

14.04.2017 10:17

Časopis Respekt se prý dostal k depeším a dalším podkladovým materiálům, které posílá česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi na úřad ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Tyto podklady podle časopisu ukazují, že působení české mise v Sýrii může být dost problematické.

Respekt se zmocnil depeší posílaných velvyslankyní ze Sýrie. A stvořil z toho opravdu výživný hanopis
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

Česká republika je v Sýrii, v zemi poničené válkou, jednou z mála zemí, která má v zemi zastoupení v podobě velvyslance. Přes naši velvyslankyni mohou s režimem Bašára Asada hovořit třeba i Američané, na což ostatně upozornil i prezident Zeman. Podle časopisu má ale české působení v syrském Damašku i své stinné stránky.

„Protože velvyslankyně Filipi je akreditovaná u Asadova režimu, přítomností v Damašku tak diplomatickým kódem říkáme, že – například – zplynování civilistů je věcí vnitřní syrské politiky, již Praha respektuje a nebude k ní zaujímat žádný postoj. Odvolání nejvyššího politického zástupce ze země by tímto postojem – opět řečí diplomacie – naopak bylo,“ lze se dočíst na serveru časopisu.

Celý článek naleznete zde

To ovšem není jediný problém jejího působení v Sýrii. Z dokumentů, které má server k dispozici, vyplývá, že naše diplomatka se přiklání k Asadovu vidění celého konfliktu.

„Plně ilustrativní je pak česká práce s formulací, že politické řešení konfliktu v Sýrii umožní porazit Islámský stát. Původní text – napsaný předsednickou zemí a bruselskými úředníky – zněl takto: ‚Politické řešení (situace v Sýrii) otevře cestu k porážce Islámského státu.‘ Češi navrhli ‚Porážka Islámského státu a jeho následovníků otevře cestu k politickému řešení (situace v Sýrii).‘ Zatímco první věta v sobě skrývá vědomí viny syrského režimu na nárůstu islámského extremismu v zemi, česká formulace je totožná s Asadovým tvrzením, že všichni jeho oponenti jsou teroristé a je potřeba je vybít; teprve pak je možné bavit se o míru,“ píše server.

Tato úprava prý přes Zaorálka neprošla, ale jinak se prý česká diplomacie hodně řídí tím, co říká Eva Filipi. Říká mimo jiné, že použití chemických zbraní v provincii Idlíb, z čehož je režim vinen, by nebylo v zájmu Bašára Asada. Z provincie Idlíb prý nehrozí Damašku bezprostřední nebezpečí, takže nemusel takhle útočit. Tato událost se hodí především k boji mezi velmocemi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…