Režisér Fenič tepal dnešní politiky kvůli Havlovi. A hned se přihlásili Kalousek a Štětina

27.02.2019 21:02

Tady v politice nikdo nesahá Havlovi po kolena, řekl režisér Fero Fenič. Dnešní politici podle něj Havlův odkaz povětšinou ignorují, a pokud už mu věnují pozornost, kritizují ho. Proti tomuto tvrzení se však důrazně ohradili poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) a europoslanec Jaromír Štětina. Oba zdůraznili, že odkaz Václava Havla ctí.

Režisér Fenič tepal dnešní politiky kvůli Havlovi. A hned se přihlásili Kalousek a Štětina
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Režisér Fero Fenič před osmi lety navrhl pojmenovat letiště v pražské Ruzyni po prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi. V minulých dnech však z internetu stáhl petici, která toto přejmenování doporučovala, protože se mu doneslo, že lidé, kteří text podepsali, mají kvůli tomu dnes problémy. Od signatářů petice se dozvídá, že situace se zhoršila především po posledních sněmovních volbách a po druhém vítězství prezidenta Zemana v prezidentských volbách.

„Psal mi například pán, že pracuje na magistrátu jednoho města. Když se měnilo politické vedení, nadřízený mu dával najevo, že může přijít o práci kvůli svým politickým názorům. Tou dobou jsem ani netušil, že stránky ještě fungují. Pána jsem vymazal ze seznamu, aby neměl potíže,“ řekl Lidovým novinám Fenič.

Faktem je, že s přejmenováním letiště tehdy řada lidí nesouhlasila. Nespokojen s tímto krokem byl i tehdejší prezident Václav Klaus. Pojmenování letiště po Václavu Havlovi dodnes budí vášně i na internetu. Fenič to přikládá na vrub tomu, že dnešní politická garnitura Havlův odkaz ignoruje.

„Tady v politice nikdo nesahá Havlovi po kolena. Ti sebevědomější a narcističtější se pouze vůči němu vymezují, protože na něj žárlí,“ dodal podle serveru iDNES.cz.

Netrvalo však dlouho a o slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který chtěl dát jasně najevo, že Havlův odkaz neignoruje. Problém vidí především v lidech, kteří drží v rukou moc dnes, např. v hnutí ANO.

„Letiště Ruzyně patřilo do mého resortu. Bylo mi proto velkou ctí předložit v r. 2012 vládě návrh na přejmenování na ‚Letiště Václava Havla‘. Byl schválen jednomyslně navzdory odporu prezidenta Klause. Po sedmi letech mají signatáři potíže. Ano, už je líp...,“ napsal Kalousek na sociální síti Twitter.

Ve stejném duchu se vyjádřil i europoslanec Jaromír Štětina, který byl v minulých eurovolbách zvolen za TOP 09, ale v těch letošních dal straně košem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …