Richter obviňuje Béma, Bém Richtera. Kdo je za zakázky zodpovědný?

17.03.2012 8:23

Kontroly na pražském magistrátu zjistily, že některé zakázky byly předražené až o 60 procent. Kdo za to může? Podle bývalého primátora Pavla Béma je zodpovědné nové vedení v čele s náměstkem pro infrastrukturu Pavlem Richtrem. Podle Richtera Pavel Bém.

Richter obviňuje Béma, Bém Richtera. Kdo je za zakázky zodpovědný?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

„Rok a půl, co toto město řídí jiné politické reprezentace a osobnosti, je dostatečně dlouhá doba na to, aby politici města konečně převzali odpovědnost za vlastní činy a přestali házet neustálou vinu na bývalé vedení města,“ řekl Bém pro Aktuálně.cz s tím, že zakázky byly vypsány až několik měsíců poté, co z radnic odešel.

V tomto bodě se však výpovědi obou mužů rozcházejí. „Zakázky byly vypsány na základě dokumentace, která byla vyhotovována v roce 2009 a v roce 2010, tedy ještě za Béma,“ tvrdí Richter.

Nemohl jsem se dopočítat

„Měli jsme schválit vítěze výběrových řízení, je jich tu 22, a já jsem si namátkou vybral jedno z nich, konkrétně zakázku Velká Chuchle,“ popisuje Richter, jak odhalil předražené zakázky. „Ve stavebnictví jsem dříve dělal a u téhle zakázky jsem se nebyl schopný dopočítat ceny, která je běžná. Takže jsem rozpočet nechal zkontrolovat, dostali jsme se na cenu 25 milionů, zatímco vysoutěženo bylo 42 milionů. Pochopil jsem, že je někde problém, a objednal jsem znalecký posudek.“

Richter připouští, že podezřelé zakázky mohly být zjištěny dříve. „Ale po bitvě je každý generál. Tendry byly připravené dopředu a projektová dokumentace na první pohled nevykazuje dramatické lumpárny, poučený laik to nepozná. Pozná to erudovaný odborník, který si nad dokumentací několik dní sedne,“ vysvětlil v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Policie to asi řešit nebude

Jestli bude za předražené zakázky potrestán není jisté. „Zjišťovali jsme, jestli to dáme na policii, nebo ne. Rozbor právníků je takový, že by to s velkou pravděpodobností bylo odloženo, protože Praze nevznikla škoda. Vypadá to, že tyto tři zakázky na policii dávat nebudeme, ale nevylučuji, že jiné ano,“ řekl Richter.

Radnice hodlá prověřit i další zakázky. „Většinu tvoří různé kanalizace, je tam také zakázka na protipovodňová opatření za 76 milionů. Nachází se tam i tendr na průzkumnou štolu Radlické radiály za 255 milionů, jejíž smysluplnost v tuto chvíli přehodnocujeme. Ta štola má být v ose tunelu, je tu ale názor, že by stačily nějaké levnější vrty,“ vyjmenoval Richter další kontrakty, které by nemusely být úplně v pořádku.
 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…