Rok zákaz činnosti. Hamáček přitvrzuje a jde s tím do sněmovny

08.02.2021 13:52

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček dnes na tiskové konferenci strany hovořil o tom, jaké by si představoval tresty za opakované porušování vládních nařízení při pandemii koronaviru. „Až rok zákaz činnosti,“ uvedl Hamáček. Píše o tom server iDnes.cz.

Rok zákaz činnosti. Hamáček přitvrzuje a jde s tím do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Trnem v oku jsou Hamáčkovi ti provozovatelé restaurací, hotelů nebo lanovek, kteří opakovaně a cíleně porušují vládní nařízení. „Komplikují tím práci policii i přeplněným nemocnicím,“ míní Hamáček. Podle něj stát musí dostat efektivní nástroj, jak tomu zabránit. I z toho důvodu chce, aby všem provozovatelům, kteří porušují vládní nařízení, bylo možné uložit zákaz činnosti na jeden rok. 

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Hamáčkovi totiž mimo jiné vadí to, že často se provozovatelé restaurací drze chlubí tím, že mají otevřeno. Občané mu pak prý píší e-maily a upozorňují ho na to. 

Dnes by celou věc měla projednávat vláda, Hamáček by pak chtěl novelu k zákonu o krizovém řízení a zákonu o odpovědnosti za přestupky prosadit zrychleně v rámci stavu legislativní nouze. Podle Hamáčka je zkrátka nutné, aby stát získal páku na chronické porušovatele a mohl tak účinně bojovat se současnou zdravotnickou krizí. 

Hamáček také uvedl, že sociální demokracie chce, aby se děti do škol vrátily co nejdříve. Zároveň však uvedl, že s tím spojené riziko komplikací pro zdravotní systém je příliš vysoké. I z toho důvodu se přiklání k testování studentů.

Zároveň chtějí sociální demokraté prosadit to, aby lidé byli finančně motivováni a nevyhýbali se karanténě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…