Romové pláčou pro Gotta: Píšete sračky, bránil Mistra Radek Banga. A nebyl sám. Vzpomínáte na „Most!“?

14.10.2019 9:12

„Kdyby byl jedním z nás, bylo by mu to jen ke cti,“ i taková hláška se objevila od Romů směrem k zesnulému Karlu Gottovi. Šlo jen o povzdech v souvislosti s někdejším hoaxem o původu zpěváka. Nad smrtí „společného českého klenotu“ však menšina upřímně truchlí. S mnohými nazpíval duet. „Držte huby,“ uzemnil frontman Gipsy ty, kdo na něj vytáhli špínu minulého režimu. Černou pásku si na počest umístil Jožo z Chanova ze seriálu „Most!“. Gondolán, který letos Slavíka v médiích kritizoval, mlčí.

Romové pláčou pro Gotta: Píšete sračky, bránil Mistra Radek Banga. A nebyl sám. Vzpomínáte na „Most!“?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále sv. Víta na Pražském hradě

Peter Bažo z Chanova, který se představil jako Jožo ze seriálu „Most!“, patří mezi romské obdivovatele zesnulého zpěváka Karla Gotta.

Anketa

Stal se Karel Gott slavným ,,z rozhodnutí strany a vlády", jak tvrdí Jaroslav Hutka?

6%
94%
hlasovalo: 20891 lidí

„Karel Gott, byl náš klenot, je mi to moc líto, mistře, zůstaneš navždy v našich srdcích, upřímnou soustrast celé rodině a taky celému českému národu,“ napsal prvotně na svém facebookovém profilu. Později dopsal: „Chtěl bych říci jak zasáhla ztráta mistra Karla Gotta i naše romské děti. Tomuto chlapci je pouhých 13 let, je to moc smutné, že nás mistr opustil, ale on v našich srdcích zůstane napořád, na věčnou památku pro pána mistra. Ať Vám svítí věčně světélko.“

On i řada dalších Romů mu vzdává na Facebooku poctu tím, že si na profilovou fotku umisťují černou pásku s jeho životními daty.

  

Český Slavík byl k romské populaci vstřícný. To připomněl například spolek Romano Stylos sdílením videonahrávky, v níž Karel Gott v roce 1962 zpívá za tanečního doprovodu romských komparzistů.

Mnozí sdílejí čerstvou nahrávku houslisty Ondřeje Jánošky, který nahrál Gottovu skladbu „Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?“ Pustilo si ji už přes 60 tisíc lidí.

Někteří však nechtějí nechat ani po smrti „bílou“ pěveckou hvězdu bez poskvrny. ParlamentníListy.cz již upozornily například na Františka Kostlána z portálu Romea, který souhlasil s tím, že Gott je „idiot hudby“.

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí

Zpěvák Gipsy.cz se rozlítil kvůli „sračkám“ o Karlovi

Podobné řeči rozpálily do běla známého romského rappera a zpěváka kapely Gipsy.cz, Radoslava Bangu, který přímo s Karlem Gottem kdysi spolupracoval. „Já už nemůžu ty sračky na FB vůbec ani číst. Jsem v šoku, co dokážou někteří lidé napsat na účet pana Karla Gotta,“ zahájil na sociální síti svůj dlouhý status, v němž sepsul lidi, kteří jsou schopni umělci nadávat bez jakékoliv úcty i po jeho smrti, což vnímá jako hyenismus. Jde mu o invektivy v souvislosti s Gottovým působením ve světě totalitního režimu. Nelíbí se mu, jak se teď tito pisálci jako hrdinové ohánějí, co by tehdy dělali či nedělali oni.

„Twl co bys?!! Vy si myslíte, že to byla sranda jít proti bolševikům? To nebylo jako dneska, že si můžeme otevřít držky, kdykoliv se nám zachce! Jít otevřeně proti nim, to nebylo jen o tom, že ohrožuješ sebe – taháš do toho všechny, co jsou s tebou nějak spjatí. Rodinu, děti, kamarády. Dneska, ty vole, děláte hrdiny tady? Bych vás chtěl vidět po 68. roce,“ pustil se do odvážlivců, kteří jsou silní u klávesnic.

Karla tito lidé podle něj znali asi dost málo. „On prostě chtěl zpívat. Miloval to a miloval lidi. Fanoušky, pro který mohl zpívat, pro ty on dýchal. On žil pro pódium, pro hudbu. To bylo pro něj nejdůležitější. Přál si zemřít na pódiu, tolik miloval to, co dělá. Takhle on uvažoval a podle toho se i řídil. Neznamená to, že neudělal nějaké chyby, ale kdo je nedělá? Teď je po smrti. Co místo toho hledat sračky najít špetku úcty, pokud ji v sobě ještě někteří vůbec máte?“ namířil proti drzounům drsná slova.

Měli by si prý uvědomit, že Karel Gott natočil tolik alb, jako nikdo jiný v této zemi. „Jeho písně zná úplně každý, i ten, kdo ho jakože nenáviděl. Byl to galantní velmi slušný člověk, který se vždy s obrovskou úctou choval ke svým kolegům, fanouškům i k rodině. Sám jsem si to mohl ověřit na naší společné tour. Je mi fuk, že ‚zpíval režimu‘. On zpíval hlavně pro lidi,“ shrnul Banga svůj postoj. Mladý romský zpěvák je přesvědčen, že Gott nikdy nechtěl být politický, byť někdy prostě musel. „Takový ten zatracený režim holt byl. Ať je to jakkoliv, zaslouží si nějakou minimální úctu a pokud ji pro něj nemáte, prosím vás, už držte huby a nechte ho být alespoň po smrti. Klidně se raději pusťte do mě, ok. Napište mi teď klidně, že jsem úplný debil, černá svině, morgoš, hovado… Ale už toho Karla fakt nechte být. Please...“

Premiér nechutně tančí na jeho hrobě  

Komentáře pod jeho výlevem přešly v politickou debatu o režimu, který dnes představuje „Bureš“ alias premiér země. Muzikant Robert Jíša například na Bangu reagoval: „Nevím přesně, co ti kdo píše, ale jak to pozoruju z povzdálí já, velkej problém je, co tu teď předvádí premiér. Píšeš: za koumouše nešlo jen o tebe, ale o celou rodinu, děti, kamarády... a tohohle pekelnýho systému je momentálně reprezentant agent Bureš a strana, která ho spolu s fašouny přidržuje u moci, pominu-li jeho vlastní sektu. Ten pán se tehdy učil praktiky, díky nimž je teď jeden z nejmocnějších místních politiků a podnikatelů. Je to lidská zrůda, neštítí se ničeho. On tančí na hrobě Karla Gotta a je to dosti nechutné,“ dotkl se také politizace Gottovy smrti.

Spolu s „kremelskou partičkou Zeman, Klausové a spol.“ teď podle něj pokračují v „rozesírání národa“. „Přesně podle scénáře rozděl a panuj. Je škoda, že neodolali pokušení se do odchodu mistra cpát. Mohli jsme si to procítit každý po svém a mohlo to být pozitivní. Takhle je z toho všeho zase konflikt a pachuť. Tu ale bohužel tvoří kluci z StB a prognosťáku. Je to bezohledný a smutný...“ doplnil svůj názor Robert Jíša. „On se v politice dobře vyznal a kdyby do politiky šel, zářil by i v ní. Jenže se nikdy do politiky nevměšoval. Žádný hrdina z komentujících nikdy nebyl. 1. května vždy stáli v pozoru a mávali a dnes dělaj hrdiny. Je mi z toho zle,“ podotkl k tomu Jan Cverčko.

Pět let stará mýlka o původu

To, že Gott některé písně nazpíval romsky – například Duj Duj Dešuduj (viz níže), vedlo v roce 2014 ke vzniku hoaxu o jeho národnostním původu. Podle společnosti British Pathé je Karel Gott „český romský zpěvák“. Informovaly o tom tehdy například Eurozprávy.cz nebo Romea.cz.

Boris Cvek ke zprávě tehdy napsal: „Rozhodně by to Gottovi bylo ke cti, kdyby byl Rom, a vysvětlovalo by to dobře i jeho úžasný hudební talent.“ Pět let stará zpráva se ve vyhledávačích objevuje dodnes, tento týden po úmrtí zpěváka například Magda Virágová odsouhlasila Cvekovu úvahu. „To ano, byl to hudební talent,“ potvrdila, že mýlka o romských kořenech by slavného pěvce rozhodně nepoškodila.

Pro vlastní potěšení se Gott vypravoval jako divák například i na festival romské tradiční hudby, kupříkladu Khamoro 2012, kde ho „odchytila“ Romea TV.

S řadou romských zpěváků natočil duety. Například s Monikou Bagárovou „Místa, která znáš“ v roce 2014.

Také Romka ze Superstar Martina Balogová, s níž nazpíval „Svět je prostě nekonečná pláž“, na něj veřejně vzpomněla na sociální síti: „Bylo mi ctí s Mistrem natočit duet. Upřímnou soustrast celé rodině. Teď si poslechnu naši píseň a tiše zavzpomínám, jaký byl Karel velikán.“

„Těžko... opravdu těžko, se mi nalézají slova. Odešla legenda, člověk, který pro nás hodně udělal, jak u nás, tak i ve světě, učitel toho, jak by měl zpěvák fungovat a chovat se ke svým fanouškům. Karle, budete opravdu hodně chybět...! Žít ale v našich srdcích budete navždy!“ napsal romský zpěvák Jan Bendig, k jehož slovům už lidé připojili kolem 1900 komentářů upřímné soustrasti.

Kdo k smrti hudebního velikána mlčí, je kupodivu jeho někdejší romský spolupracovník Antonín Gondolán, který s ním účinkoval v orchestru divadla Semafor a po úspěšném zájezdu do Las Vegas v roce 1967 založil se sestrou a třemi bratry kapelu Bratři Gondolánovi. 

V posledních letech však zřejmě vztahy mezi Gottem a Gondolánem nebyly růžové. Romský skladatel a kontrabasista o něm letos v únoru nemluvil příliš zdvořile . „Má všechno, co potřebuje, a myslím si, a to říkám poprvé na veřejnosti, že už ten umělecký zážitek není takový. Karel zpíval velmi dobře před dvaceti, třiceti lety. Dnes už je to legenda a podle toho by se měl chovat,“ řekl deníku Super.cz, kdy k tomu dále dodal: „„Mě trošku mrzí, že na lidi, kteří mu velice pomohli v jeho kariéře, ne zanevřel, ale zapomněl. My jsme byli jeho první kapela, která s ním byla v Americe, v Las Vegas, to je zájezd, který je nezapomenutelný a z kterého všichni žijeme dodnes. Byli jsme ti, kteří jsme ho podporovali, drželi jsme mu palce, na jevišti jsme se podíleli na tom, že dosáhl takového výsledku. A on to trošičku hodil do autu.“

Nyní se se zpěvákem pomyslně na Facebooku bez dalšího komentáře rozloučil fotografií, kde je společně s „mistrem“ v roce 1958.

Gondolán a Gott

autor: Lucie Bartoš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…