Romové se sešli v Brně. Zapálili svíčky za zavražděného mladíka. A pak se to zvrtlo...

17.06.2023 15:22

Romové v Brně se i přes ohlášené zrušení shromáždění sešli před Janáčkovým divadlem, aby zapálením svíčky u fotografie uctili mladého zavražděného Roma. Na místě se sešly stovky lidí.

Romové se sešli v Brně. Zapálili svíčky za zavražděného mladíka. A pak se to zvrtlo...
Foto: twitter
Popisek: Shromáždění převážně Romů před Janáčkovým divadlem v Brně.

I když koncem týdne organizátorka romského protestu oznámila, že celé shromáždění kvůli obavám ze zneužití nepatřičnými radikálními osobami ruší, v sobotu se u Janáčkova divadla v Brně přeci jen sešlo nejprve několik desítek, poté až stovek převážně Romů. Pod schody u hlavního vchodu umístili fotografii mladého Roma, který minulý týden zemřel po rvačce s ukrajinským mladíkem.

V Brně se měla původně konat demonstrace, kterou chtěli Romové reagovat na incident z minulého týdne. Svolavatelka Žanny Plachetková ale akci zrušila, protože se jí chytili extremisté z řad Romů i údajných vlastenců. Ti chtěli vše nasměrovat předně proti ukrajinským uprchlíkům.

Poklidné shromáždění se ale o necelou hodinu změnilo ve výbuch emocí. Proti Ukrajincům se provolávala tvrdá hesla jako „vrazi, Banderovci“ apod. Romům se nelíbí ani činnost vlády. Petru Fialovi a předně ministru vnitra Vítu Rakušanovi vyčítají přijetí stovek tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Podle některých nemají Ukrajinci v ČR co pohledávat. Mají podle nich bojovat za svou zemi ve válce proti ruské armádě. Z jejich úst se také hodně odkazovalo na rasismus, kterému v ČR údajně čelí.

Další Romové kritizovali i práci policie, která se podle jejich názoru staví jinak k Romům a neromům. „Kdyby toto udělal Rom, tak už leží na zemi v poutech,“ rozčiloval se v hloučku před Janáčkovým divadlem jeden z nich. Dodal, že k Ukrajincům se v ČR údajně přistupuje opatrně, nikdo je nechce kritizovat, i když mnoho z nich se chová špatně.

Shromáždění Romů v Brně bylo ukončeno kolem 16. hodiny a policie nemusela zasahovat. Rovnou ale byla ohlášena další akce, a to na 24. června na náměstí Svobody.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…