Romové z Ukrajiny před brněnským nádražím. Ubytování nechtěli

02.05.2022 21:32

Početná romská uprchlická skupina z Ukrajiny vzbuzuje v Brně značnou pozornost. Usídlila se na travnaté ploše nedaleko tamního vlakového nádraží. Tvrdí, že pro ně asistenční centrum nenašlo místo k ubytování. Podle tvrzení policistů, kteří na místě zasahovali, však skupina prý nabídnuté ubytování odmítla, na místě byla i reportérka z Mladé fronty DNES.

Romové z Ukrajiny před brněnským nádražím. Ubytování nechtěli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Asi třicet Romů z Ukrajiny si ve veřejném prostředí rozložilo na travnatém ostrůvku deky, na kterých vegetují spolu se svými dětmi, které okolo pobíhají ve špinavém oblečení, některé jsou uloženy v kočárcích.

„Usadili jsme se tady, protože v asistenčním centru nám řekli, že pro nás nemají místo,“ vysvětlila jedna z romských žen z Ukrajiny a zároveň žádala tázající se reportérku o oblečení pro své děti.

Původní zdroj ZDE.

Jak ale později upřesnila policie, tvrzení, že pro běžence není místo, nebylo pravdivé. „Jde o skupinu osob, která má vyřízenou kompletní dočasnou ochranu. Odmítli však nabídnuté ubytování,“ vysvětlil policejní mluvčí Pavel Šváb.

„Tato skupina ubytování skutečně odmítla. Na dnešek v KACPU přespávalo 51 Romů, 29 z nich se už podařilo ubytovat v Bělé pod Bezdězem, 14 našlo ubytování v kapacitách nasmlouvaných krajem a osm jich na ubytování ještě čeká,“ potvrdila slova policie mluvčí kraje Alena Knotková.

Policisté nyní na místě monitorují situaci, aby zde nedošlo k protiprávnímu jednání. Hasiči a policisté by měli po domluvě běžencům poskytnout jídlo, vodu a vyprovodit je na vlakové nádraží na cestu do Maďarska, kde mají občanství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…