Romské aktivistce Karvayové udělilo velvyslanectví USA cenu za lidská práva

13.12.2018 18:25

Americké velvyslanectví v Praze udělilo cenu Alice G. Masarykové za lidská práva romské aktivistce Magdaleně Karvayové. Ocenění Karvayová získala za svou činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání. Patnácté předávání ceny se konalo při příležitosti oslav Mezinárodního dne lidských práv a 70. výročí podpisu Všeobecné deklarace lidských práv.

Romské aktivistce Karvayové udělilo velvyslanectví USA cenu za lidská práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA na ambasádě v Praze

Zástupkyně amerického velvyslance Kelly Adamsová-Smithová vyzdvihla snahu Karvayové motivovat romskou komunitu v získání kvalitního vzdělání. „Osobní příběh Magdaleny, její obětavost a odhodlání mobilizovat romské občany a rodiče, aby se sami zapojili a požadovali lepší vzdělání pro své děti, jsou úžasným příkladem pokroku a změny, kterých mohou lidé docílit, když vezmou svůj osud do vlastních rukou,“ uvedla Adamsová-Smithová v tiskové zprávě. Karvayové se v průběhu posledních let podařilo zařadit přes 600 romských dětí do klasických škol v Ostravě, Brně a okolí.

„Kdyby nebylo mých kolegů a lidí kolem mě, nemyslím si, že bych dosáhla toho, co se mi doteď podařilo. A před námi je ještě dlouhá cesta. Tahle cena není pouze pro mě, ale pro všechny, kteří mě podpořili na mé cestě prosazování lidských práv zejména v oblasti rovného vzdělání a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání romských dětí,“ uvedla Karvayová při převzetí ceny.

Cenu Alice G. Masarykové udílí velvyslanectví USA od roku 2004 osobnostem nebo subjektům, které se mimořádně zasloužily o rozvoj lidských práv v Česku. Je pojmenována po dceři prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, významné Čechoameričance a zakladatelce Československého červeného kříže, jako výraz uznání za její úsilí při boji proti sociální nespravedlnosti a při prosazování lidských práv. Mezi držitele ocenění patří mimo jiné ombudsmanka Anna Šabatová nebo týdeník Respekt.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…