Ropa se slevou, nabídlo Rusko. Indie nadšeně bere

14.03.2022 12:05

Prodej ropy a zemního plynu je hlavním příjmem státního rozpočtu Ruské federace. A zatímco Evropská unie odebírá ruský plyn, zájem o ruskou ropu klesl. Kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu. Rusové byli nuceni ropu zlevnit, ale i tak naráželi na hradbu nejistoty, zda je vhodné ruskou ropu kupovat. Teď by se ale situace mohla změnit. O nákupu ruské ropy totiž uvažuje Indie.

Ropa se slevou, nabídlo Rusko. Indie nadšeně bere
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Austrálie, Velká Británie i Spojené státy zakázaly dovoz ruské ropy. Cena černého zlata nejprve v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině výrazně vystoupala, ale po tom, co Spojené arabské emiráty i Irák oznámily, že navýší těžbu, ceny ropy opět poklesly. Kreml byl také nucen zlevnit, protože o ruskou ropu poklesl v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu zájem. Řada států zvažovala, zda nenaruší sankce, které na Rusko uvalil celý Západ.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí

Teď se však zdá, že se situace poněkud změní. O nákupu zlevněné ruské ropy uvažuje Indie – jedna z nejlidnatějších zemí světa a jeden z rychle se rozvíjejících států. Je to také jedna z 35 zemí, která se zdržela hlasování, když OSN většinou 141 hlasů odsoudila rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina ke vpádu na Ukrajinu. O úvahách Indie informuje agentura Reuters a další zahraniční média.

Dosud Indie dovážela z Ruska asi 2 až 3 procenta celkové spotřeby ropy, ale to se může změnit.

„Rusko nabízí ropu a další komodity s výraznou slevou. Rádi to přijmeme. Musíme vyřešit některé problémy, jako je tanker, pojistné krytí a ropné směsi. Jakmile to budeme mít, využijeme slevovou nabídku.“ Informovali o tom představitelé indické vlády.

Někteří mezinárodní obchodníci se vyhýbají ruské ropě, aby se nezapletli do sankcí, ale indický představitel řekl, že sankce nezabránily Indii v dovozu paliva. V tuto chvíli se pracuje na mechanismu směny indické rupie a ruského rublu. Novinářům agentury Reuters se však nepodařilo zjistit, o jak velkých dodávkách ropy se jedná. Odpovědná místa mlčí.

Indie nakupuje od Ruska armádní techniku a upravuje si ji podle vlastních představ. Vedle ropy a ruských zbraní Indie projevuje také zájem o ruská a běloruská hnojiva. Cena hnojiv obecně také výrazně roste a Indie hledá cestu, jak snížit ekonomické tlaky na růst cen potravin a dalšího zboží.

Proti rezoluci OSN odsuzující agresi vůči Ukrajině se postavilo jen 5 zemí. Rusko, Bělorusko, KLDR, Sýrie a Eritrea. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…