Rozbijete EU a vůbec všechno! Stojí boj s koronavirem vůbec za to? ptá se VŠ učitel

20.04.2020 7:47

Někdejší poslankyně za ODS Helena Mallotová si na svém facebookovém profilu povšimla výroku vysokoškolského pedagoga a právníka Radima Seltenreicha. Ten se v sobotních Lidových novinách zamýšlel nad stavem společnosti „po válce".

Rozbijete EU a vůbec všechno! Stojí boj s koronavirem vůbec za to? ptá se VŠ učitel
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Tým oddělení dočasné hospitalizace v Trutnovské nemocnici

Podle slov Mallotové není názor Seltenreicha zjevně ojedinělý. "Patrně to není ojedinělý názor ‚pravdoláskařů', k nimž se zjevně počítá," napsala.  

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

"A tak mě i rouhavě a proti smyslu dosud napsaného napadá: Vyplatí se to vůbec? Kvůli jedinému, v současnosti ani zdaleka ne nejmasovějšímu způsobu odchodu lidí z tohoto žití rozbít napadrť 'starý svět', uvést jej do chaosu a možná i zcela rozvrátit? I kdyby jedinou cenou bylo 'jen' zásadní posílení populismu, nárůst autoritářských národních států, posílení totalitárních velmocí a rozbití Evropské unie, vyplatilo by se to? Takto vydávat všanc dobré dílo vícera generací Evropanů... Nebylo by lépe se s koronavirem naučit žít, a to i za tu cenu, že s ním někteří budeme muset zemřít, než se mu urputně bránit? Jednou na něco stejně všichni zemřeme, záleží však na kvalitě života předtím,'," citovala Mallotová Seltenreicha.

Seltenreich mimo jiné ve svém textu připomíná i slova německých frontových vojáků na konci druhé světové války o tom že si mají užívat válku, protože mír bude strašný. A jak Seltenreich píše, nemýlili se. "A co náš mír po koronavirové válce? Jaký ten bude?" ptá se. 

Problém vnímá například v tom, že když se po bitvě sčítají škody, dochází i na zjištění, že ne všichni byli vybombardováni stejně. "Dokonce se přijde také na to, že někdo unikl pohromě zcela a někdo si i pomohl. Takže když se vyjasní, že ne úplně všichni byli k oběti mezigenerační solidarity připravení pravdoláskaři, ale že tu byli i tací, kdo ten kříž vůbec nenesli dobrovolně, ale byli k jeho nesení přinuceni, strhne se velký povyk. Nakonec i ti, kdo nereptají, dávali mnohdy ze svého nedostatku a po skončení války se ocitnou na mizině," dodal s tím, že k životu procitne populistiscké bahno. 

Ptá se také na to, zda by nebylo lepší se s koronavirem naučit žít i za cenu, že s ním někteří budeme muset zemřít, než se mu urputně bránit. "Jednou na něco stejně všichni do jednoho zemřeme, záleží však na kvalitě života předtím," dodává Seltenreich. „Jistě, záběry z italských a španělských nemocnic jsou hrozivé, stejně jako případná Sofiina volba lékařů, koho upřednostní, a kdo proto přežije, ale možná to musíme přijmout. Pokud je koronavirus podle jednoho působivého přirovnání opravdu tygr stále číhající za dveřmi, co jiného zbývá? Sám neodejde a lék je v nedohlednu. Jediný plán, který slyšíme, říká, že když ‚opatření uvolníme’, dveře pootevřeme a tygr se do nich bude svými tlapami příliš drát, zase je přirazíme. A to nás tedy má věčně držet v zastaveném životě a v šachu?" poznamenal Seltenreich. 

Závěrem se pak vyjadřoval ke konkrtétním opatřením státu. "Já osobně jsem nepříjemně citlivý na všechny zákazy a snad ještě víc na příkazy státní moci. Samozřejmě je respektuji, ale chci mít vždy na lékárnických vahách odváženo zdůvodnění, proč se tak děje a zda to nejde jinak a mírněji. Bolševik mě tak za hnusné doby normalizační svým ustavičným poručníkováním vychoval a já si již nemohu pomoci," poznamenal a hovořil o nošení roušek.
 
"Domnívám se, že stát má vždy jednat pokud možno ‚chirurgicky přesně’, a pokud může, neusnadňovat si situaci plošnými zákazy a příkazy. Je zcela v pořádku, pokud přikáže nošení roušek v krytých prostorách obchodů či v MHD a sám je pro ten účel obstará, ale je v zásadním nepořádku, pokud vzdor slibům nepošle běžným občanům vůbec nic, odkáže je na improvizaci, a pokud ji nenaplní, je připraven jim napařit pokutu až 10 tisíc korun, a to i v situaci, kdy je třeba načapá absurdně osamocené uprostřed ilegálního volného dýchání na liduprázdné ulici," dodal Seltenreich závěrem s tím, že ten vůbec nejdůležitější úkol dnešních dní je nenechat se spoutat obavami, dýchat svobodně a chodit vzpřímeně!
 
Opatření k současné epidemii nového typu koronaviru i běžnou agendu má pak na svém dnešním řádném zasedání na programu vláda ANO a ČSSD. Kabinet by měl mimo jiné projednat zvýšení deficitu státního rozpočtu na letošní rok na 300 miliard korun či úpravu pravidel pro cestování přes hranice kvůli práci nebo podnikání. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) půjde mimo jiné o to, aby lidé po návratu z pracovní cesty nemuseli nutně do karantény.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …