Rozbořil nebude. ČSSD v Olomouckém kraji chce najít nového lídra do konce roku

02.11.2015 20:09

Jméno nového lídra, který na prvním místě krajské kandidátky ČSSD v Olomouckém kraji nahradí obviněného hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), by mělo být známo do konce roku. S výběrem chce krajská ČSSD počkat na nominace z okresních organizací strany. Novinářům to dnes po jednání krajského výkonného výboru ČSSD v Olomouci řekl jeho předseda Jiří Zemánek.

Rozbořil nebude. ČSSD v Olomouckém kraji chce najít nového lídra do konce roku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Rozbořil byl v korupční kauze obviněn z podplácení, takže podle stanov ČSSD nemůže být volebním lídrem. K rezignaci na hejtmanskou funkci ho kvůli obvinění vyzval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a poté i vedení strany. Rozbořil ale s obviněním nesouhlasí a odstoupit zatím nehodlá. Členové krajského výboru Rozbořila v polovině října podpořili a jejich usnesení podle Zemánka platí i po dnešním jednání.

V kauze s názvem Vidkun jsou kromě Rozbořila obviněni olomoučtí policisté

Hejtman zatím v Olomouckém kraji může počítat s podporou koaliční KSČM. Rozbořil minulý týden zástupce komunistů informoval o svém případu a vedení krajské organizace KSČM poté oznámilo, že nebude podnikat žádné kroky a postupovat hodlá podle koaliční smlouvy. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje má koalice ČSSD a KSČM většinu 35 hlasů.

Opoziční Koalice pro Olomoucký kraj se sice snažila prosadit svolání mimořádného zastupitelstva, na kterém by hejtman vysvětlil okolnosti svého obvinění, avšak nepodařilo se jí sehnat potřebný počet podpisů zastupitelů. "Oslovili jsme všech 55 členů zastupitelstva a získali jsme celkem 13 podpisů od všech našich zastupitelů a také od TOP 09 a STAN. Podepsal se i jeden sociální demokrat. Potřebovali jsme jich ale 19," řekl dnes ČTK lídr lidovců Ivo Slavotínek.

V kauze s názvem Vidkun jsou kromě Rozbořila obviněni olomoučtí policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. Podle detektivů se podezřelí podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. Kromě hejtmana skončili všichni tři ve vazbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…