Rozčarování v provládním táboře: Babiš je oba válcoval

12.01.2023 23:55 | Ze sítí

Vystoupení Andreje Babiše ve finální debatě uchazečů o Hrad, kde se postavil proti svým největším soupeřům Petru Pavlovi a Danuši Nerudové, ocenili překvapivě někteří z řad jeho oponentů. Podle senátora a kandidáta na post hlavy státu Pavla Fischera Babiš v debatě nasbíral body, podobně to vidí i komentátor Petr Honzejk.

Rozčarování v provládním táboře: Babiš je oba válcoval
Foto: Screen vysílání TV Nova
Popisek: Andrej Babiš v prezidentské debatě na TV Nova

Z diskuse „privilegovaných“ kandidátů na TV Nova Fischer přiznává, že je „rozčarován“. „Petr Pavel i Danuše Nerudová stále něco vysvětlovali, pohybovali se v minulosti nebo mluvili obecně. Andrej Babiš je svým svěžím populismem systematicky válcoval. A když došlo na politické zkušenosti, a to i zahraniční, Pavel ani Nerudová neměli co říct. Dalo se to předpokládat, bohužel,“ glosuje Fischer prezidentskou debatu.

Citelně podle něj chyběl hlas člověka s přímou politickou zkušeností, který by Babišovi oponoval. „Tato diskuse Andreji Babišovi výrazně pomohla v jeho tažení na Hrad. Ti, kdo prosadili dělení kandidátů v diskusích podle preferencí, si mohou blahopřát – umožnili Babišovi v nejdůležitější diskusi prezidentské volby lehce převálcovat oba solidní, ale politicky naprosto nezkušené kandidáty,“ dodává.

Obdobný názor, že Babiš oproti svým konkurentům zabodoval, na sociální síti sdílí i komentátor Petr Honzejk: „Celkově. Babiš byl na začátku defenzivní, není divu, protože covidová katastrofa a celkové výsledky jeho vlády se hájí těžko. Postupně ale přecházel do ofenzívy, představoval se jako zásadní odpůrce vlády, protikandidáty portrétoval jako její loutky. Dokázal zvýrazňovat svou kompetenci a zkušenosti z praktické politiky, ať už to znamená cokoli.

Velmi dobře zabrnkal na strunku současného naladění české společnosti, která je stále unavenější válkou na Ukrajině, a zároveň polechtal národní vytahovačnost tvrzením, že by uspořádal na Hradě mírový summit. To je sice nesmysl, ale má to titulkový potenciál. Babiš celkově vzhledem k perspektivě druhého kola získával,“ zhodnotil Babišovu účast v první a zároveň poslední společné debatě prezidentských kandidátů.

A co říká na výkon jeho soupeřů? „Pavel zpočátku působil rozumně, uvážlivě, uměřeně, dokonce přenechával čas soupeřům. Ale přehnal to. Postupně začal působit až unaveně, jako by ho debata moc nezajímala, výkon nebyl katastrofa, ale nic moc.

Nerudová potřebovala hodně získat. Dařilo se jí útočit proti Babišovi, odkopala ho po ekonomické stránce, třeba když mu napálila, že chce nízké sazby kvůli levnému úvěrování Agrofertu. Trefa, dobrý výkon. Její asi zatím vůbec nejlepší. Jenže potřebuje získávat zejména proti Pavlovi. A tam myslím, že to moc nefungovalo. Zřejmě zbrzdila svůj pokles, nastartovala se, ale stačit to asi nebude,“ dodal Honzejk závěrem.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…