Rozdal papírky s firmami a částkami... Soud kolem muže vyhozeného z ANO

07.10.2020 6:51

U Krajského soudu v Brně dnes výslechem korunního svědka Samana El-Talabaniho pokračovalo projednávání kauzy Stoka. Talabani popsal, jak mělo docházet k podvodům se zakázkami pro radnici Brno-střed. „Rozdal jsem papírky, kde byly firmy, které budou následně osloveny k dané práci. Dále jsem poslal informaci o maximální ceně a kdo bude konkurence,“ vypověděl, jak měly probíhat machinace s veřejnými zakázkami.

Rozdal papírky s firmami a částkami... Soud kolem muže vyhozeného z ANO
Foto: repro Youtube.com, tan
Popisek: Otevření brněnské tržnice se v roce 2017 účastnil i politik Švachula (vlevo)

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Líčení kauzy Stoka započalo po roce a půl od zásahu policie na radnici městské části Brno-střed, kde mělo podle vyšetřovatelů pod patronací bývalého místostarosty Jiřího Švachuly docházet k ovlivňování desítek zakázek, přičemž se výše úplatků měla dostat až na 47 milionů korun.

Podnikatel, jenž je jedním z jedenáctky obžalovaných, vypověděl, že jej po volbách v roce 2014 oslovil tehdejší politik za ANO Jiří Švachula, načež mu měl nastínit plán, jak by se dalo vydělávat na obstarávání veřejných zakázek.

Švachula měl Talabanimu poskytovat informace k zakázkám, načež je on sám předával dalšímu spoluobžalovanému – podnikateli Pavlu Ovčarčinovi, který byl podle něj dohodnutý s Lubomírem Smolkou, spoluvlastníkem stavební společnosti Kros-stav.

Tyto podklady se týkaly oprav budov městské části Brno-střed, třeba fasád, schodišť, střechy i zastávky na Obilním trhu. „Dále si vzpomínám, že mně tyto podklady dával i k opravám na Beethovenově, Solniční, Václavské, Údolní, Bratislavské a dalším,“ jmenoval obžalovaný podnikatel.

Úplatky za získání zakázek se podle něj pohybovaly ve výši deseti až dvanácti procent. Polovinu získal Švachula, o druhou půlku se podělili Talabani s Ovčarčinem.

„Do telefonu přišla zpráva: Mám to. Rozdal jsem papírky, kde byly firmy, které budou následně osloveny k dané práci. Dále jsem poslal informaci o maximální ceně a kdo bude konkurence. Pak jsem veškeré podklady dal Ovčarčinovi a ten Smolkovi,“ pokračoval Talabani ve výpovědi.

Mělo se prý jednat o zakázky do pěti milionů a systém se později ujal i u některých městských společností, které peníze vyplácely čtvrtletně. Šlo o Teplárny Brno, Technické sítě Brno a SAKO Brno. U městských firem mělo jít o větší částky.

Obžalovaný popřel, že by nějaké informace o ovlivnění zakázek dostal od prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka nebo jeho syna Jiřího. „Faltýnka staršího jsem viděl dvě minuty na oslavě narozenin, nic víc. Mladšího jsem viděl jednou v kanceláři u pana Švachuly,“ uvedl Talabani.

Podle vyšetřovatelů právě Švachula domlouval schůzky mezi lidmi z antimonopolního úřadu a vlivným politikem ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Jednání bude pokračovat ve středu ráno, kdy budou kromě Talabaniho reagovat i další obžalovaní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…