Rozdíl mezi sliby a realitou: Primátor Hřib se pustil do premiéra Babiše

14.03.2020 18:58

Pirátský primátor Zdeněk Hřib se obul do vlády Andreje Babiše, že systém rozdělování osobních ochranných prostředků před koronavirem nefunguje a mělo by se to změnit. Navzdory slibům od vlády prý Praha neobdržela skoro žádné ochranné prostředky pro lékaře a další zdravotnický personál.

Rozdíl mezi sliby a realitou: Primátor Hřib se pustil do premiéra Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

„Krizový štáb hlavního města Prahy konstatuje, že navzdory prohlášením vlády České republiky neobdrželo hlavní město Praha žádné avizované ochranné prostředky vyjma padesáti kusů určených záchranné službě. Krizový štáb hlavního města Prahy konstatuje, že systém přidělování osobních ochranných prostředků ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR není funkční. Apelujeme tedy, aby stát zajistil dostatek osobních prostředků pro činnost kraje,“ spustil pražský primátor před kamerami ČT.

„Já tady mám konkrétní čísla, kolik my potřebujeme. Momentálně evidujeme požadavky ve zdravotnictví. Je to 125 tisíc respirátorů FFP3, 70 tisíc respirátorů FFP2. V sociálních službách, které se tedy starají o seniory, kteří jsou nyní nejohroženější skupinou, je to 59 tisíc respirátorů FFP3 a 28 tisíc respirátorů FFP2. Toto jdou čísla na týden,“ pokračoval Hřib.

O potřebách Prahy informoval prý i předsedu vlády, ale dozvěděl se od něj, že nemocnice a záchranné služby mají přednost. I tak by prý ale Hřib předpokládal, že by stát zajistil ochranné prostředky pro záchrannou službu v řádu desítek tisíc kusů, ale nakonec to bylo jen pět desítek kusů.

„Nicméně, my jsme neseděli se založenýma rukama,“ uvedl Hřib. Jedním dechem doplnil, že alespoň na čas saturovali ochranné prostředky pro záchrannou službu jinou cestou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…