Rozhodlo se o nás bez nás, rozzlobil se na politiky šéf konference rektorů

22.09.2020 18:34

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Petr Sklenička, předseda České konference rektorů. Rektoři českých univerzit protestují proti tomu, že politici a úředníci rozhodují o protiepidemických opatřeních na vysokých školách a nekonzultují je přitom s akademickými orgány. Mají vysoké školy dost informací, aby se mohly rozhodovat samostatně? V čem je pro ně centrální řízení nevýhodné?

Rozhodlo se o nás bez nás, rozzlobil se na politiky šéf konference rektorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

„Nejde o to, že bychom neočekávali takovýto vývoj, my jsme ho očekávali velmi dobře. I proto jsme se celé léto připravovali a schvalovali jsme různé manuály a semafory. Nebylo to vůbec jednoduché to vytvořit, schvalovalo se to napříč fakultami, se senátem. Poté, co se to schválilo, tak najednou prostě někdo přijde a všechno jakoby hodí do koše, aniž se s námi poradí, tak rozhodne o nás bez nás. Nakonec to rozhodnutí, jak ho upřesnila paní ředitelka pražské hygieny Jágrová, není tak špatné, ale vadilo nám, že se rozhodlo bez nás, a domníváme se, že se mohlo jednat o tom, že první dva týdny budou kontaktní, například ty první ročníky,“ poznamenal Sklenička k uzavření vysokých škol na území v Praze, ke kterému došlo minulý týden. K distančnímu vzdělávání dochází postupně i na dalších vysokých školách v republice.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
„Jednali jsme s Ministerstvem školství i s hlavními představiteli hygieny v zemi, ale každá vysoká škola má svá specifika a je hrozně obtížné to shrnout a dát do jedné krabice. Někteří mají více kontaktní výuky, například lékaři, chemici, technici,“ poznamenal Sklenička, že se očekávalo, že právě někdo s ohledem na vývoj situace to celé zastřeší, ale zároveň nechá volnost na vysokých školách. 

Podle něj skutečně nebylo nutné řešit situaci z minuty na minutu, ale mohli se všichni sejít. „Trošku to vnáší do začátku roku chaos,“ uvedl. 

Sklenička se následně rozhovořil o tom, že není jasné, jak dlouho bude covidová vlna trvat, i proto je důležité, aby zůstaly výjimky pro kontaktní výuku. Jde například o individuální zkoušení, návštěvy knihoven, klinické a praktické výuky či praxe. „Jenom to, že se hygieny zaměřují jako první na vysoké školy, je zajímavá věc. Myslím si, že ten problém šíření koronaviru na základních školách a středních může být daleko horší,“ poznamenal Sklenička. 

Závěrem se pak rozhovořil o distanční výuce a o tom, zda došlo k nějakým prospěchovým rozdílům v době, kdy se studenti učili sami doma. „I propadovost u státnic byla obdobná jako v jiných letech. Již od začátku jsme si řekli, že se laťka nebude dávat níž, nebyli jsme mírnější. A až mě to překvapilo, ale skutečně se dálková výuka nijak zvlášť neprojevila,“ dodal závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…