Rozšíření pravomocí NKÚ je třeba předložit znovu, shodli se v ČT poslanci

10.02.2013 13:22

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize shodli na tom, že novelu o rozšíření pravomocí NKÚ je třeba předložit znovu, protože jde o správný krok. Zaorálek v pořadu vyjádřil překvapení nad tím, že senátoři ČSSD návrh na rozšíření pravomocí nepodpořili.

Rozšíření pravomocí NKÚ je třeba předložit znovu, shodli se v ČT poslanci
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Senátoři zamítli rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ na obce a kraje s odůvodněním, že nemá smysl rozšiřovat pravomoci, pokud s tím ruku v ruce nepůjde i posílení finančních prostředků úřadu. Za současných podmínek by NKÚ stačil zkontrolovat jen několik obcí ročně. Podle Pospíšila a Zaorálka to však není zásadní překážkou k rozšíření pravomocí.

Volné křeslo prezidenta NKÚ je problém

"Já jsem očekával, že návrh zákona v horní komoře, i přes výhrady některých kolegů z ČSSD, projde," prohlásil Zaorálek s tím, že je třeba to v sociální demokracii znovu prodebatovat. Považuje za správné rozšíření pravomocí předložit znovu. Téhož názoru je i exministr Pospíšil. "Nejde o to, že úřad stačí zkontrolovat jen několik obcí ročně. Je to kontrola, která jednou za čas dorazí do obcí zvenčí, tento model přitom známe z mnoha okolních zemí, kde se osvědčil," prohlásil u Moravce Pospíšil.

Oba politici se shodli také na tom, že více než rok neobsazené křeslo prezidenta NKÚ příliš nesvědčí o dobré práci sněmovny. Tento post je třeba obsadit co nejdřív. Jak to ale dělat, když ODS, ČSSD, ale i TOP 09 a KSČM předkládá svého vlastního kandidáta? Najde se na tak významnou funkci na politické scéně shoda?

TOP 09 a Starostové navrhují exnáměstkyni ministra financí Danu Trezziovou, komunisté nominovali svého poslance Vladimíra Koníčka. ODS prosazuje jmenování své poslankyně Zdeňky Horníkové a ČSSD žádá Miroslava Kalu, někdejšího poslance sociální demokracie a současného viceprezidenta NKÚ. Pospíšil věří, že Horníková má padesátiprocentní šanci na zvolení, Zaorálek vidí šance kandidáta nominovaného sociálními demokraty mezi třiceti a čtyřiceti procenty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…