Rozvolňujeme. Od úterka ve školách roušky jenom o přestávce

07.06.2021 21:10

Česko vstupuje do další fáze rozvolňování. Vláda rozhodla, že od úterý nebudou muset při výuce nosit roušky žáci ani učitelé s výjimkou Zlínského, Jihočeského a Libereckého kraje. Zároveň kabinet také schválil zvýšení počtu lidí na kulturních akcích nebo zrušení povinného testování ve školách a firmách od 1. července, informuje iROZHLAS.cz.

Rozvolňujeme. Od úterka ve školách roušky jenom o přestávce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Při výuce nebudou muset od úterý nosit roušky žáci ani učitelé ve všech krajích s výjimkou Zlínského, Jihočeského a Libereckého. Rozhodla o tom dnes vláda, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ve stejných krajích mohou odložit roušky také lidé v zaměstnání, pokud při něm mají své místo v kanceláři. Povinnost nosit roušku se také nebude vztahovat na všechny předškoláky místo dosavadní výjimky pro děti do dvou let, sdělil po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Původní zdroj ZDE.

Zároveň vláda oznámila, že od 1. července zruší povinné testování, a to nejen ve školách, ale i ve firmách. „Zavádíme tím povinnost prokázání se testem a očkováním, stejně jako u ostatních případů,“ uvedl šéf resortu zdravotnictví. K prokázání bezinfekčnosti budou od úterý všude platit všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů nebo čestné prohlášení. Ve všech oblastech se podle Vojtěcha pravidla sjednocují.

Od úterý 8. června se také může zvýšit kapacita diváků na kulturních akcích na tisíc uvnitř a dva tisíce venku. Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi. Na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti. Hromadných akcí, jako například svateb, se bude moct zúčastnit 200 lidí uvnitř, venku pak až 500 hostů.

Při zvýšení maximálního možného počtu návštěvníků od 8. června zatím stále bude platit, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Bazény, wellness centra či sauny budou moci nově naplnit kapacitu na 50 procent, v provozech nebudou návštěvníci muset nosit roušky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…