Rozzlobený biskup Holub: Babišova vláda pošlapává pravdu

08.02.2019 9:50

Biskup Tomáš Holub je jednou z hlavních tváří katolické církve v Česku. V páteční MF Dnes se vyjádřil ke komunistickému návrhu na zdanění majetkového vyrovnání státu s církvemi. Holub zdanění považuje za další krádež, ale jedním dechem dodává, že církev byla v minulosti okradena už několikrát a přežije to i tentokrát. Holub však bije na poplach. V dnešní společnosti se podle jeho názoru popírá pravda a na to doplatíme.

Rozzlobený biskup Holub: Babišova vláda pošlapává pravdu
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub

Katolická církev existuje stovky let a v minulosti čelila celé řadě konfiskací majetku. Všechny je přežila a přežije to i prý tentokrát, pokud definitivně projde komunistický návrh na zdanění finanční části majetkového vyrovnání státu s církvemi. Holub však nechápe, proč vláda útočí na církve teď, v demokratických poměrech.

„Pro mě bylo naprosto absurdní, když se ozvalo, že kdyby se náhrady církvím zdanily o něco dřív, tak se provoz na dálnici D1 loni nezastavil. Byl to ‚geniální‘ komunistický výrok naznačující, že můžeme i za to, že kolabuje doprava. Pro mě šlo o ukázku, jak o té záležitosti komunisti přemýšlí,“ uvedl Holub.

„V české politice už delší dobu vládne princip, kdy účel světí prostředky. A ukazuje se, že jej lze použít všude. Ztráta schopnosti kombinovat politiku s ideály je hluboká a v takovém stavu se to dalo čekat. Jenomže těmito postupy se vlastně popírá základní pojem, na kterém stojí demokracie. Popírá se totiž pravda. Zahráváme si s tím, že nebude na čem postavit spravedlnost a svobodu,“ pokračoval varovně.

Komunisté si však podle Holuba s pravdou nelámou hlavu a zjevně si hlavu s pravdou neláme ani menšinová koalice ANO a ČSSD, která se bez komunistů neobejde. Premiér Andrej Babiš (ANO) komunistům ustoupil, přehlédl pravdu, aby se udržel u moci.

„Šlo o krutou daň, kterou si vybrali komunisté za svou podporu. Něco takového má pro jejich voliče stále význam rudého praporu, za kterým kráčí. Prostředkem bylo popření pravdy a protizákonné chování. Ona zákonnost je postavena na tom, že stát uzavřel smlouvy s církvemi o majetkovém vyrovnání, kde stát vystupoval na stejné úrovni jako církve. Jestliže se dají tyto smlouvy pošlapat, pak se ptám: Jakou jistotu tady vlastně ještě máme?“ zlobil se dál.

Politici vládních stran prý Holubovi naznačili, že platí daň za komunistickou podporu, ale doufají, že jejich zákon smete ze stolu Ústavní soud. Knězi se však toto uvažování nelíbí. V zájmu udržení se u moci někteří politici schválí zákon, o jehož legálnosti mají pochyby a doufají, že je Ústavní soud ČR vytáhne z bryndy.

Přitom podle Holuba existuje studie, kterou církve předložily ještě premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, která říká, že vyrovnání státu s církvemi bylo pro církve méně výhodně než vyrovnání přisouzené jiným restituentům. Tuto studii prý dosud nikdo nezpochybnil. Stávají koalice proti ní staví jen politické proklamace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …