Rudé příšerky zase vylézají z hrobů. I s tou nechutnou propagandou ze sedmdesátých let. Komentátor Jandourek popisuje svou nejčernější můru

02.05.2015 8:12

Rudé příšerky prý zase vstávají z hrobů a mluví. A Jan Jandourek, komentátor webu Svobodné forum, se obává, že bude ještě hůře a hlasatelé propagandy jak vystřižené ze sedmdesátých let ještě přitvrdí.

Rudé příšerky zase vylézají z hrobů. I s tou nechutnou propagandou ze sedmdesátých let. Komentátor Jandourek popisuje svou nejčernější můru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslava 1. máje v podání KSČM na pražském Výstavišti u Křižíkovy fontány

„To, čeho jsme svědky, připomíná ty nejděsivější obrazy, jaké by si snad poctivý antikomunista mohl na konci roku 1989 vybavit,“ píše Jandourek. Sám prý žasne, kde se vynořilo tolik prapodivných lidí, u kterých má pocit, že patří někam do normalizace.

Propaganda je to prý úplně stejná jako tehdy, ale je záhadou, kde se 25 let od pádu komunismu vzali v nových generacích lidé, kteří jsou ochotní se k tomu propůjčit. „Když se člověk podívá na kreslené karikatury, které publikuje třeba ruský propagandistický web Sputnik, připomínají komunistický typ humoru jako z Dikobrazu nebo sovětských takzvaně satirických časopisů,“ píše komentátor.

Znovu prý ožívají zlí Američané, imperialismus, rozumná a vyvážená politika Moskvy a hlad, chudoba bída a násilí napříč celým kapitalistickým světem. „I ten jejich jazyk je nechutný. Dnes je to samá fašistická vláda v Kyjevě a banderovci. Člověk má pocit, že tak jako na Sibiři roztávají z pod vrstev ledu mamuti, kteří vypadají skoro jako živí, tak se musí i v nějaké jeskyni nedaleko Moskvy probouzet zombie politruků a agitátorů a začínají se trousit mezi lidi,“ hledá vysvětlení Jandourek.

Tyto řeči prý většinou nemají nic společného s pravdou. Pohrobci komunismu se podle něj například lísají k totálně kapitalistické Číně, kde je asociální brutalita kamuflována už jen tou rudou vlajkou. Za nepřítele je podle něj tentokrát Ukrajina, přičemž by z výlevů současných kremlofilů mohl člověk získat dojem, že Ukrajina okupuje Rusko, a ne naopak.

Celý komentář ZDE

Důvody, proč takoví lidé stále existují, jsou podle Jandourka čtyři. Někteří lidé tomu skutečně věří. „Jako jsou na světě lidé, kteří věří v mimozemský původ létajících talířů, ba někteří i v plochou zemi, tak jsou osoby, které si myslí, že Stalin byl skutečně největší genius lidstva a v podstatě hodný člověk,“ dodává k tomu komentátor.

Ostatní skupiny jsou prý ještě odpudivější. Jsou to prospěcháři, kteří tuší, že jim hlasité proklamace nové víry mohou něco přinést, přinejmenším to, že budou méně neúspěšní než doposud. „Vždycky se najde vrstva lidí, kteří to dělají za peníze,“ pokračuje Jandourek ve výčtu hnusu s tím, že takových bude podle aktivity na sociálních sítích také zjevně dost. A do skupiny prý patří i lidé jednoduše zlí, kteří se upnou na cokoliv, co jim umožní ubližovat druhým.

Tihle všichni podle Jandourka ožívají v časech krize. My jsme prý ustáli krizi hospodářskou, ale teď nás trápí zase politická a mezinárodní, která je živnou půdou pro extremisty. Jenže kdyby žádná krize nebyla, stejně by si ji prý vyrobili.

„Naštěstí se zdá, že společnost má protilátky. Přece jen se lidem po ponuré sovětské vládě ještě nepovedlo vychválit Rusko a Čínu natolik, aby to většina lidí brala vážně. Právě proto můžeme předpokládat, že východní propaganda ještě letos přitvrdí. A to budou teprve perly,“ uzavírá komentátor Svobodného fóra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…