Rudolf Slánský: Ucelená monografie, detaily dospívá, života i smrti

28.06.2022 11:15

Generální tajemník Komunistické strany Československa, strůjce a zároveň jedna z nejproslulejších obětí represivního režimu KSČ. Politické osudy Rudolfa Slánského jsou nesmírně bohaté, kolem některých událostí však až dosud panovaly nejasnosti. Výjimečná publikace historika Jana Chadimy odhaluje bílá místa v životopisu komunistického politika a zároveň přináší důkladný vhled do fungování samotné KSČ, jak v meziválečném, tak poválečném období.

Rudolf Slánský: Ucelená monografie, detaily dospívá, života i smrti
Foto: milice.cz
Popisek: Odznak KSČ

Do nejmenšího detailu se Chadima Slánskému věnoval ve své magisterské i dizertační práci. Kniha čerpající právě z jeho letitého studia čítá téměř 500 stran, váží necelé kilo. Obsahuje desítky dobových fotografií, poznámek pod čarou, primární i sekundární literatury.

Současně sleduje Slánského příklon k levicovému hnutí, účast na bolševizaci KSČ a vzestup v rámci stranické hierarchie, parlamentní činnost v době 1. republiky i působení za války, kdy se angažoval v partyzánském hnutí. V záběru knihy je Slánského podíl na únorovém puči a uchopení moci a následných represích, a pochopitelně vykonstruovaný proces s členy „spikleneckého centra“ se Slánským jako hlavní postavou, ale také rehabilitace.

Po všech směrech bohatou studnici dostupných informací vydává Vyšehrad.

ParlamentníListy.cz děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…