Ruská ambasáda odsoudila poškození pomníku rudoarmějců v Brně

25.10.2019 8:50

Poškození pomníku rudoarmějců v Brně-Králově Poli považuje ruské velvyslanectví v Praze za barbarskou výtržnost a pokus o poškození rusko-českých vztahů. Ambasáda to dnes uvedla na Facebooku. Památník polil neznámý pachatel červenou barvou. Případ vyšetřuje policie. Jde o druhý podobný případ v tomto týdnu. V Ostravě ve středu někdo poničil barvou památník Rudé armády v Komenského sadech. Ruská ambasáda odsoudila i tento případ, podobně jako dřívější poškození sochy maršála Ivana Koněva v Praze 6.

Ruská ambasáda odsoudila poškození pomníku rudoarmějců v Brně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Poškození brněnského památníku je podle ruské ambasády v rozporu s elementárními normami civilizované společnosti. „Na pozadí celkem pečlivého a uctivého vztahu obyvatel České republiky k památce sovětských vojáků vypadají podobné incidenty jako úsilí o rozladění rusko-českých vztahů, které spojují společné dějiny boje proti fašistickým dobyvatelům,“ uvedlo velvyslanectví. Podle ambasády tuto tendenci podněcují jisté politické síly a vyvolává znepokojení.

„Počítáme s tím, že zneuctění památníků nebude ze strany české společnosti tolerováno,“ zdůraznila ambasáda. Současně vyjádřila vděčnost místní samosprávě za uvedení pomníku do náležitého stavu.

Poškození památníku padlým rudoarmějcům ve středu hlídce v Králově Poli nahlásil muž, který tam uklízel ulici. Barva je ve spodní části pomníku nad nápisem. Pro podezření ze spáchání trestného činu předali městští strážníci poznatky k případu republikovým policistům.

Památník je kulturní památkou. Místo je zároveň pohřebištěm padlých vojáků. V minulosti bylo opakovaně terčem vandalů, pomalován byl například hákovým křížem. V centru pozornosti byl především v roce 2007, kdy z něj tehdejší místostarosta Králova Pole René Pelán nechal odstranit symbol srpu a kladiva.

Ruská ambasáda ve středu odsoudila jako neospravedlnitelné také poškození památníku Rudé armády v Ostravě. „Ten skutek není ospravedlnitelný a jen potvrzuje nebezpečí krátkozraké a neuctivé manipulace jistých politických sil s dějinami druhé světové války a snah pošpinit ty, kdo obětovali své životy pro osvobození Československa od nacismu,“ uvedlo velvyslanectví.

Problém s poškozením pomníků připomínajících Rudou armádu řešila v poslední době kromě Brna a Ostravy i radnice Prahy 6. Sochu maršála Ivana Koněva v srpnu neznámý pachatel pomaloval nápisy. Policii se pachatele nepodařilo odhalit a případ odložila. Zastupitelé městské části v září odhlasovali, že Koněvovu sochu, která je terčem vandalismu opakovaně, nahradí na náměstí Interbrigády památník osvobození Prahy na konci druhé světové války. Kontroverzní sochu chce radnice nechat přesunout na jiné místo. Rusko proti přesunu Koněvovy sochy protestovalo. Ruská ambasáda v září uvedla, že by to považovala za porušení česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …